Međunarodni festival animiranog filma djece VAFI

Međunarodni festival animiranog filma djece VAFI

VAFI pocetak 2U Varaždinu je od 25. do 28. travnja 2013. održan četvrti po redu Međunarodni festival animiranog filma djece i mladih, na kojem se natjecalo čak 103 filma iz cijelog svijeta. Natjecali su se u tri dobne kategorije: MINI – za djecu do 10 godina, MIDI – od 11 do 14 i MAXI – od 15 do 18 godina, a osim nagrade za najbolje filmove, dodijeljena je i nagrada Plavi VAFI za film koji najviše promiče prava djeteta.

 

Ukupno se na festival prijavilo 229 filmova iz 26 zemalja svijeta (iz Hrvatske su stigle 84 prijave). VAFI je jedan od rijetkih međunarodnih festivala na kojem se svojim radovima natječu djeca pa ga to čini osobito privlačnim u svjetskim razmjerima. Istaknuo je to predsjednik žirija Mohamed Ghazala iz Egipta, osnivač Međunarodne asocijacije animiranog filma Afrike i arapskog svijeta. Uz njega su u žiriju bili Berin Tuzlić, ilustrator i animator iz Bosne i Hercegovine te zagrebački animator i ilustrator Zdenko Bašić. Nagradu Plavi VAFI zajedno dodjeljuju Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF-ov ured za Hrvatsku. Nagrada se dodjeljuje od prošle godine i svjedoči o osviještenosti organizatora festivala o višestrukoj povezanosti dječjeg stvaralaštva u animaciji i dječjih prava. Direktori festivala Sandra Malenica i Hrvoje Selec svoje su višegodišnje iskustvo u radu s djecom u varaždinskom Filmsko kreativnom studiju VANIMA primijenili u organiziranju ove manifestacije.

Na VAFI-ju su prikazani brojni izvrsni filmovi u kojima djeca na kreativan način iskazuju svoje izmaštane svjetove i intimu ili se igraju animirajući najrazličitije elemente i materijale – od plastelina, pijeska, kartona, konca, perja ili žice pa sve do mrvica kruha koje su se pod dječjim rukama preobrazile u nevjerojatne oblike. Među prijavljenim filmovima bilo je i onih koji su nastali u suradnji s djecom u bolnicama koja se liječe od teških bolesti ili s djecom koja imaju teškoće u razvoju. Mnogi od njih progovaraju o temama koje su djeci osobito važne, poput potrebe za sigurnošću i zaštitom ili potrebe za igrom i zabavom, a također su prožete i plemenitim porukama o toleranciji i prihvaćanju različitosti.

Nagradu Plavi VAFI osvojio je film “Škola na selu”, belgijske organizacije Camera-etc, o tome kako se unatoč razlikama među djecom u igri izgrađuje njihovo zajedništvo. Dodijeljene su i četiri ravnopravne 2. nagrade hrvatskim filmovima “Laa”, iz FKVK Zaprešić i “Priča mog života” iz varaždinske VANIMA-e te indijskom filmu “Djeca svijeta”, Toon Cluba iz Mumbaia i talijanskom “Poetskom putovanju”, koji je ostvario Avisco u suradnji s Dječjom bolnicom Brescia. Uime Ureda pravobraniteljice za djecu nagradu je uručila savjetnica Maja Flego.

U Varaždin su, osim djece i mladih iz hrvatskih filmskih družina, stigla i djeca iz Hong Konga, Tajvana, Belgije i Izraela, koja su tijekom festivala imala priliku vidjeti i odabrani program najboljih novijih animiranih filmova za djecu te sudjelovati u radionicama.

Informacije o ostalim nagradama potražite na www.vafi.hr, gdje također možete pogledati i pobjedničke filmove u kategorijama MINI, MIDI i MAXI, kao i dobitnika Plavog VAFI-ja.