Međunarodni učenički projekt “I tvoj glas može biti dio rješenja”

Međunarodni učenički projekt “I tvoj glas može biti dio rješenja”

sv. Petar Orehovec manjaPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ugostila je 3. prosinca 2015., u Maloj kući dječjih prava, učenike Osnovne škole Sveti Petar Orehovec i njihove goste iz Srbije, učenike Osnovne škole “Ivo Andrić” iz Pranjana kod Gornjeg Milanovca. Oni su je došli izvijestiti o svojem zajedničkom projektu pod nazivom “I tvoj glas može biti dio rješenja”, koji provode u sklopu prekograničnog školskog partnerstva ACES (Akademija srednjoeuropskih škola). S djecom su bile i voditeljice projekta Stojanka Lesički i Martina Sokač iz Hrvatske te Jelena Drmanac i Dragana Babović iz Srbije, a pridružio im se i ravnatelj OŠ S. Petar Orehovec Stjepan Lučki.

Tema prošlogodišnjeg međunarodnog projekta ACES bila je “Potaknimo solidarnost – Brinimo o drugima i dijelimo ono što imamo!”. Ove godine fokus projekta škole su usmjerile na slijepu i slabovidnu djecu u Hrvatskoj i Srbiji.

U susretu s pravobraniteljicom učenici su predstavili zvučnu knjigu za djecu, koja je nastala kao rezultat ovoga projekta, a također su najavili kako se pripremaju za snimanje dokumentarnog filma o životu slijepe osobe.sv. Petar Orehovec vecaUpravo na Dan osoba s invaliditetom – 3. prosinca, projekti poput ovoga promiču dječje sudjelovanje i solidarnost te su djeca svojim primjerom pokazala kako je za promjenu stava prema osobama s invaliditetom i djecom s teškoćama u razvoju najvažnija unutarnja volja, želja za učenjem te spremnost dijeljenja svojih iskustava i znanja s drugima.
Na susretu je sudjelovala i članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu Kana Halić Kordić koja je goste upoznala s djelovanjem MMS-a.
Učenici su razgledali izložbu “Poznajem i poštujem dječja prava” te s pravobraniteljicom i njezinim savjetnicama porazgovarala o tome koliko djeca poznaju dječja prava i koliko o njima uče u školi, i u Hrvatskoj i u Srbiji.