Mila Jelavić u Zagrebu predstavila zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”

Mila Jelavić u Zagrebu predstavila zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”

Zbornik_Zagreb_I_4.10.10U povodu obilježavanja Dječjeg tjedna, pravobraniteljica Mila Jelavić predstavila je zbornik “Djeca i konfliktni razvodi”, 4. listopada 2010. u dvorani Tribine Grada Zagreba. O zborniku je govorila recenzentica prof. dr. sc. Dubravka Hrabar s Pravnog fakulteta u Zagrebu te autorice doc. dr. sc. Gordana Buljan Flander i dr. sc. Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Sandra Artuković-Kunšt i savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

 Mila Jelavić na početku je podsjetila da je Dječji tjedan vrijeme kad svi subjekti u društvu trebaju preispitati jesu li učinili sve što su mogli kako bi ostvarili najvišu moguću razinu zaštite prava djece. Istaknula je posebno važnost brige o djeci pogođenoj siromaštvom, napominjući da je 2010. Europska godina borbe protiv siromaštva i društvene isključenosti.

Recenzentica dr. Dubravka Hrabar predstavila je ukratko sadržaj zbornika, ustvrdivši da je riječ o vrlo korisnoj knjizi koja omogućuje sagledavanje problematike razvoda i njegova utjecaja na dijete s aspekta različitih disciplina. Osobitu pozornost većina autora posvećuje pravu djeteta na pristup pravosuđu te problemu manipulacije djetetom u tijeku razvoda, posljedicama takvog ponašanja roditelja, koji dijete želi otuđiti od drugog roditelja.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba dr. Gordana Buljan Flander, upozorila je na fenomen lažnih prijava za spolno zlostavljanje djeteta, što je osobito težak oblik manipulacije djecom, a voditeljica dijagnostike i tretmana u istoj Poliklinici dr. Bruna Profaca, govorila je o tome kako izraženi roditeljski sukob tijekom razvoda utječe na dijete, upozoravajući kako je u interesu djece da se taj sukob što prije okonča te da roditelji odgovorno i suradnički skrbe o njima.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović prikazala je djelovanje i inicijative Ureda pravobraniteljice proteklih godina na tom području, potaknuto porastom slučajeva manipulacije djecom tijekom razvoda. Prema podacima centara za socijalnu skrb, takvih je slučajeva u 2008. godini bilo oko 30 posto, da bi njihov broj u 2009. narastao na čak 42 posto. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Sandra Artuković-Kunšt podsjetila je na nužnost da se pronađe adekvatni način zaštite djeteta pred sudom, budući da praksa pokazuje da se, u procesu roditeljskog razvoda, na njegove interese nerijetko zaboravlja.

Svi sudionici skupa suglasili su se da je zabrinjavajuće to što nadležne institucije često iskazuju nemoć pred manipulativnim roditeljem. I Ured pravobraniteljice za djecu i brojni stručnjaci stoga se otvoreno zauzimaju za sankcioniranje takvog ponašanja roditelja koje najveću štetu nanosi upravo djetetu.

Uoči Dječjeg tjedna Ured pravobraniteljice za djecu želi još jednom upozoriti na potrebu intenzivnijeg angažmana i suradnje stručnjaka koji rade s djecom i obiteljima, kako bi prepoznali i što uspješnije rješavali taj problem koji opterećuje sve veći broj djece. Kako prepoznati roditeljske manipulacije, pružiti odgovarajuću pravnu i psihološku zaštitu i potporu djetetu, ali i utjecati na ponašanje roditelja, neka su od pitanja na koja odgovara hrvatsko-engleski zbornik “Djeca i konfliktni razvodi2. Zbornik objedinjuje priopćenja sa stručnih rasprava i međunarodne konferencije (Godišnja konferencija Mreže pravobranitelja za djecu Jugoistočne Europe, Dubrovnik 2009.) te inicijative i preporuke pravobraniteljice u tom području. Dostupan je na web stranici www.dijete.hr u rubrici Publikacije pravobraniteljice za djecu.