Mili Jelavić Nagrada za promicanje prava djeteta – za životno djelo

Mili Jelavić Nagrada za promicanje prava djeteta – za životno djelo

nagrada za pravaU Ministarstvu socijalne politike i mladih 8. prosinca 2015. dodijeljene su Nagrade za promicanje prava djeteta u 2015. godini. Nagradu za životno djelo dobila je bivša pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je tu dužnost obnašala od 2006. do 2014. godine. Godišnje nagrade za promicanje prava djeteta dodijeljene su Humanitarnoj udruzi Portal Dobrote, zatim Gordani Šoltić Siladi te Snježani Berak. Kako je navedeno u obrazloženju nagrade su dobili pojedinci koji svojim pozitivističkim duhom, energijom i voljom već dulji niz godina čine svijet boljim i ljepšim mjestom za djecu.

 

U obrazloženju za Nagradu Mili Jelavić za životno djelo za promicanje prava djeteta istaknuto je kako je ona svojim dugogodišnjim djelovanjem postala sveprisutan i prepoznatljiv glas razuma i empatije za djecu i u ime djece te je snažno utjecala na povećanje javne svijesti o različitim problemima djece, istovremeno gradeći brojne mogućnosti za učešće i davanje glasa samoj djeci da progovore o svojim problemima. Navedeno je kako je neupitno da je tijekom svog profesionalnog djelovanja dala snažan doprinos promicanju i unapređenju prava djece.
Humanitarna udruga Portal Dobrote godišnju je nagradu dobila za zalaganje u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti svih građana, a posebice djece u Republici Hrvatskoj. Za dobitnicu Gordanu Šoltić Siladi navedeno je da svojim stručnim, volonterskim i osobnim djelovanjem na području promicanja i zaštite dječjih prava nastoji promovirati važnost zaštite djeteta u svim njegovim aspektima, od kvalitetne zdravstvene skrbi, poticanja dječje participacije, stvaranja prijateljskih i poticajnih uvjeta u zajednici kako bi djeca imala mogućnost za optimalan rast i razvoj, a za dobitnicu Snježanu Berak u obrazloženju dodjele nagrade istaknuto je kako je u svojemu djelovanju potpuno posvećena radu s djecom i pridonosi razvoju promicanja prava djece, a posebice djece s teškoćama u razvoju.
(Vijest i fotografija: http://www.mspm.hr/)