Ministar Aladrović sastao se s pravobraniteljicama

Ministar Aladrović sastao se s pravobraniteljicama

U Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s ministrom Josipom Aladrovićem i njegovim timom sastale su se, 20. travnja 2021., pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Na sastanku se razgovaralo pitanjima koja se odnose na različita područja djelovanja sustava za socijalnu skrb i koja su u izvješćima pravobraniteljica prepoznata i istaknuta kao slabosti u djelovanju toga sustava. Poseban je naglasak pritom bio na zaštiti djece od nasilja, te aktualnim pitanjima provedbe reforme sustava socijalne skrbi.

Pravobraniteljica za djecu upoznala je ministra Aladrovića s relevantnim pitanjima iz područja njezine nadležnosti. Ukazala je na nužnost neodgodivog poboljšanja i prilagodbe sustava socijalne skrbi djelovanju u aktualnim izrazito zahtjevnim i složenim okolnostima, s obzirom na to da je sve više obitelji suočeno s velikim porastom socijalnih, ekonomskih i drugih problema koji predstavljaju rizične čimbenike za djecu. Također je ukazala na kašnjenje u pripremi te na važnost hitnog donošenja Nacionalne strategije za prava djece, kao nacionalnog strateškog dokumenta za djecu, uz prijedlog da se u izradu dokumenta aktivno uključe i djeca, u skladu s načelom participacije ili sudjelovanja djece u pitanjima koja se odnose na njih prema Konvenciji o pravima djeteta. Upozorila je i na važnost žurnog osnivanja i djelovanja novog Vijeća za djecu, kao savjetodavnog tijela Vlade Republike Hrvatske koje prati područje zaštite prava djece, a koje već duže vrijeme ne ostvaruje svoju ulogu.

Na sastanku je bilo riječi o različitim aktivnostima pravobraniteljica i ministarstva, budućem pristupu aktualnim problemima, kao i mogućnostima za daljnju suradnju.