Mladi i pravo na osobni razvoj

Mladi i pravo na osobni razvoj

kgzpc080014kgzU povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, u Hrvatskom centru za dječju knjigu Knjižnica grada Zagreba 8. prosinca 2008. održan je okrugli stol “Mladi i pravo na osobni razvoj”. Tom prilikom pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić održala je izlaganje “Djeca i mladi u Hrvatskoj: pogled iz Ureda pravobraniteljice za djecu”.

Međunarodni stručni skup organizirali su Hrvatsko knjižničarsko društvo, to jest njegove komisije za slobodan pristup informacijama i slobodu izražavanja te za knjižnične usluge za djecu i mlade, i Katedra za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta u Zagrebu. To je 8. po redu okrugli stol o slobodnom pristupu informacijama, a ovogodišnji je skup u središtu imao mlade i njihove potrebe za informacijama.

Teme su podijeljene u tri bloka: Položaj mladih u suvremenom društvu; Knjižnice kao mjesto osobnog razvoja mladih; i Programi za mlade u knjižnicama. U prvom bloku izlagala je Marian Koren iz Nizozemske udruge narodnih knjižnica, koja j istaknula kako je pristup informacijskim službama za mlade potpora formiranju njihova identiteta te poticaj i podrška njihovu aktivnom uključivanju, samoizražavanju i sudjelovanju u društvu. Pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je kako su informiranost, dostupnost i mehanizmi zaštite ključni za ostvarivanje dječjih prava, što je ilustrirala u područjima slobodnog vremena, odnosa mladih i medija, prevencije nasilja nad djecom i zaštite zdravlja. Dr. Ivanka Stričević prikazala je koje su to informacije potrebne mladima za osobni razvoj i koja je uloga knjižnica i knjižničara koji bi im trebali omogućiti i olakšati put do tih informacija.

Ostala izlaganja prikazala su programe i projekte namijenjene mladima, posebno tinejdžerima u narodnim i školskim knjižnicama u Hrvatskoj. Iskustva iz narodnih knjižnica u Singapuru, koje u ponudi za mlade koriste digitalne medije,  prikazao je Ivan Chew iz Nacionalnog knjižničnog vijeća u Singapuru, a Lourense Das iz Servisa za školske knjižnice Meles Meles u Nizozemskoj, govorila je o suvremenoj ulozi školske knjižnice u vrtlogu novih tržišta.

Okrugli stol pratilo je 90 sudionika iz cijele Hrvatske.