Mladi novinari “Zlatarskih iskrica” posjetili pravobraniteljicu

Mladi novinari “Zlatarskih iskrica” posjetili pravobraniteljicu

zlatarUčenici OŠ Ante Kovačića iz Zlatara posjetili su 20. veljače 2015. pravobraniteljicu za djecu Ivanu Milas Klarić u njezinom Uredu u Zagrebu. Razlog posjeta bio je intervju za njihov školski list “Zlatarske iskrice”. U Zagreb ih je dopratio njihov školski knjižničar i voditelj novinarske družine Denis Vincek. Sedmero mladih novinara za glavnu temu ovogodišnjega broja izabralo je problem cyberbullyinga ili nasilja putem interneta, kao i mogućnosti zaštite djece od takvoga nasilja.

 

Zanimalo ih je što im pravobraniteljica može reći o raširenosti i oblicima te pojave u Hrvatskoj, o tome koliko su i kako djeca pogođena njome, kako se ponašaju žrtve i gdje mogu potražiti pomoć, kako se općenito djeca i mladi mogu zaštititi na internetu te što mogu sama učiniti da bi spriječila zlostavljanje.

zlatar. iskrice

Susret s učenicima pravobraniteljica je iskoristila da bi doznala kako im je u školi, kako provode slobodno vrijeme i čime se bave osim školskih aktivnosti. Izrazila je spremnost da ih posjeti u njihovoj školi te da i s ostalim njihovim školskim kolegama porazgovara o Konvenciji o pravima djeteta, o tome što je posao pravobraniteljice za djecu i na koji način ona štiti prava djece, kao i o drugim temama koje ih budu zanimale.

Zajedno sa svojom savjetnicom Majom Flego pokazala je svojim gostima prostor Male kuće dječjih prava, gdje su pogledali i izložbu “25 godina Konvencije o pravima djeteta – koliko je poznajemo i poštujemo?“. Izložba prikazuje dječja prava na način kako su ih vidjeli i doživjeli učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu.