Mladi s psihičkim i intelektualnim teškoćama izvan odgojno-obrazovnog sustava

Mladi s psihičkim i intelektualnim teškoćama izvan odgojno-obrazovnog sustava

Teen problemiU organizaciji Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež i Srednje škole – Centar za odgoj i obrazovanje iz Zagreba 4. studenoga 2015. održan je stručni skup “Mladi s psihičkim i intelektualnim teškoćama izvan odgojno-obrazovnog sustava: zašto i kako dalje?”, namijenjen stručnjacima koji rade s djecom, a na kojem su sudjelovale i savjetnice pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj i Davorka Osmak Franjić.
Organizatori stručnog skupa su kroz ponuđena izlaganja i radionice upoznali sudionike s problemom prekida ili napuštanja školovanja mladih koji imaju poteškoće mentalnoga zdravlja te s uzrocima i mogućim rješenjima toga kompleksnog društvenog problema. Riječ je o problemu koji zahtijeva multidisciplinarnu sustavnu prevenciju kroz suradnju ustanova iz sustava obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi te pružanje odgovarajućih oblika podrške mladima. Na skupu je istaknuto kako prekid ili napuštanje srednjoškolskog obrazovanja predstavlja društveni problem u cijelom svijetu. Mladi koji ne završavaju srednjoškolsko obrazovanje imaju veći rizik od nezaposlenosti, siromaštva, adolescentnih trudnoća i brakova, razvoda, problema sa zakonom. Budući da odluka o prekidu ili napuštanju srednje škole najčešće nije nagla već je riječ o postupnome procesu, brojni pokazatelji upućuju na to da je pravovremenim pružanjem podrške djetetu i stručnim radom s obitelji moguće spriječiti prekidanje djetetovog školovanja i izbjeći druge rizike i teškoće povezane s time.
Stručni skup je bio namijenjen nastavnicima, stručnim suradnicima u školama i učeničkim domovima: psiholozima, socijalnim pedagozima, rehabilitatorima i logopedima, socijalnim radnicima, školskim pedagozima, liječnicima koji rade djecom i drugim stručnjacima zainteresiranim za ovu temu.