MMS na UNICEF-ovoj konferenciji “Djeca su naš najvažniji posao”

MMS na UNICEF-ovoj konferenciji “Djeca su naš najvažniji posao”

U Zagrebu je 27. rujna 2019., u organizaciji UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku održana konferencija pod nazivom “Djeca su naš najvažniji posao” na kojoj su predstavljani rezultati istoimenog, prvog nacionalnog istraživanja o utjecaju poslovnog sektora na dječja prava. U istraživanje je bio aktivno uključen i Ured pravobraniteljice za djecu kroz sudjelovanje predstavnika Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) i koordinatorice Mreže – savjetnice Davorke Osmak Franjić.

Članovi MMS-a i njihova koordinatorica protekle dvije godine aktivno su sudjelovali u radu Savjetodavnog tijela za dječja prava i društveno odgovorno poslovanje, čije osnivanje je pokrenuo UNICEF, a koje djeluje kao platforma za razmjenu znanja i dobrih praksi za bolje poštovanje i ostvarivanje dječjih prava u poslovnoj zajednici. Uz MMS, članovi toga Savjetodavnog tijela su organizacije koje aktivno zagovaraju društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj (Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, Hrvatska gospodarska komora), akademski sektor (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) te poslovni sektor (Zagrebačka burza, IKEA, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatska udruga banaka, Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri, Tele 2, A1, Hrvatsko udruženje društava za tržišno komuniciranje, Institut “Zaposlena mama”).

Uz predstojnicu UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku i predstavnike Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva rada i mirovinskog sustava te izaslanice predsjednika Vlade RH i Predsjednice Republike Hrvatske, na konferenciji je pozdravni govor održala i članica MMS-a Stela Tonner (na slici). Stela se osvrnula na sudjelovanje MMS-a u radu Savjetodavnog odbora, pohvalila odrasle koji su s mladim savjetnicima komunicirali s puno poštovanja i dali im prostor da izraze svoje dojmove i mišljenje. Tom je prilikom također pozvala odrasle da potiču participaciju/sudjelovanje djece u društvu u svim procesima u kojima se donose odluke koje se tiču djece.

Konferenciju su pratile i članice MMS-a Karla Škrlec i Patricia Čretni, zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić i savjetnica pravobraniteljice i koordinatorica MMS-a Davorka Osmak Franjić.

Više o konferenciji i rezultatima istraživanja pročitajte ovdje. (Foto: Hina, L. Slivar Dominić)