MMS-ov sastanak – veliki planovi i očekivanja

MMS-ov sastanak – veliki planovi i očekivanja

MMS svi malaPrvi ovogodišnji sastanak Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) na nacionalnoj razini održan je 17. i 18. travnja 2015. u Donjoj Stubici. Na dvodnevnome sastanku 18 mladih savjetnika, zajedno s pravobraniteljicom Ivanom Milas Klarić i njezinim suradnicama, intenzivno su se bavili raznovrsnim temama, od problema nasilja nad djecom i vršnjačkoga nasilja, do zaštite prava djece čiji su roditelji u zatvoru te ostvarivanju zdravstvenog i građanskog odgoja u školama.

 

Pravobraniteljica i njezine odrasle savjetnice upoznale su ih s više međunarodnih projekata u koje su pozvani sudjelovati i članovi MMS-a. Jedan od njih je projekt Europske mreže pravobranitelja za djecu (ENOC) usmjeren na poticanje sudjelovanja djece, u kojem važnu ulogu imaju i mladi savjetnici europskih pravobranitelja za djecu okupljeni u mreži ENYA (ENOC Network of Young Advisors). U sklopu ovogodišnjeg ENYA projekta objavljen je poziv pravobraniteljima da u suradnji s djecom istraže jednu temu u vezi s nasiljem nad djecom i o tome snime kratki petominutni film. Takvi prilozi očekuju se iz ukupno 11 zemalja te će se u konačnici svi kratki filmovi povezati u jedan kao doprinos mladih Europljana u borbi protiv nasilja nad djecom.

MMS Ivana sredU radionici u kojoj je pokrenuta prava oluja ideja, članovi MMS-a izabrali su temu psihičkog nasilja nad djecom, s posebnim naglaskom na izoliranje djece. Taj ih je problem privukao jer je često skriven i neprepoznat u djetetovoj okolini, žrtve o njemu rijetko i teško progovaraju, a ostala djeca i odrasli ne primjećuju ga ili ne znaju kako bi žrtvama mogli pružiti podršku. U potrazi za rješenjima MMS-ovci su predložili i s kojim bi se stručnjacima željeli sastati i razgovarati. Ti sastanci organizirat će se tijekom svibnja u regionalnim uredima pravobraniteljice za djecu, kad će se precizirati i dogovor o snimanju kratkog filma.

MMS-grupa sredKao poticaj za razgovor i promišljanje, navečer su prikazani kratki filmovi koje su snimila djeca i mladi, a među njima i neki u čijem su stvaranju sudjelovali članovi MMS-a Kana Halić Kordić i Domagoj Topić, koji se otprije bave filmskim stvaralaštvom.  

Jedan od važnih koraka u ENYA projektu su susreti s novinarima koji izvještavaju o različitim problemima djece pa tako i nasilju nad djecom. Zato je sljedeći dan organiziran susret s novinarkom i urednicom Hrvatskog radija Višnjom Biti, zasad jedinom novinarkom dobitnicom Nagrade za životno djelo za promicanje prava djeteta. Ona je članovima MMS-a govorila o složenosti i zahtjevnosti novinarskog pristupa djetetu koje je žrtva ili počinitelj, ali i promatrač nasilja. Istaknula je i koliko je općenito važno omogućiti djeci da se i njihov glas i stajališta čuju u medijima. Upravo zato je novinarka tom prilikom organizirala snimanje reportaže u kojoj su sudjelovali  članovi MMS-a, predstavili svoju ulogu savjetnika pravobraniteljice i njezinih posrednika i ambasadora među djecom, a zatim su iznijeli i svoja razmišljanja o problemu nasilja nad djecom.

MMS VisnjaJPGSljedeći projekt „Poruke djece – razglednice COPE-a“ potaknuo je članove MMS-a na razmišljanje o potrebama djece čiji su roditelji u zatvoru i porukama koje bi mogli uputiti odraslima u vezi s time. Europska organizacija COPE(Childen of Prisoners Europe), koja se bavi zaštitom prava djece čiji su roditelji u zatvoru, pripremila je razglednice na kojima će se ove dječje poruke uputiti zastupnicima EU parlamenta i potaknuti ih na djelovanje. O tome je djeci govorila zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika. Poruke našeg MMS-a poslat će se dvama hrvatskim EU parlamentarcima koji su potpisali Manifest dječjih prava i tako se obvezali da će se posebno angažirati u promicanju prava djeteta.

MMSDomagoj NikaNa kraju druženja MMS-a održana je kratka, ali žustra rasprava o provođenju zdravstvenog i građanskog odgoja u školama. Bio je to nastavak rasprave koja se već dugo vodi na e-forumu MMS-a, u kojoj se čulo da se ovi programi ne provode sustavno ni kvalitetno, da se ponegdje uopće ne ostvaruju ili se provode djelomično te da mnogim učenicima nisu dostupni stručnjaci koji bi im mogli odgovoriti na pitanja koja ih zanimaju iz područja zdravlja ili građanskog odgoja.

Dva su dana prošla začas, ali u njih je uz brojne ozbiljne i teške teme stalo i mnogo ugodnih trenutaka, druženja i razgovora pa i proslava jednoga rođendana s tortom iznenađenja. Članovi MMS-a i ovaj su put pokazali da svoju ulogu shvaćaju vrlo odgovorno te da novim zadacima pristupaju savjesno i vrlo kreativno. Zato svi znatiželjno iščekujemo rezultate naših zajedničkih projekata.