Moskva: Konferencija o inkluzivnom obrazovanju djece s teškoćama u razvoju

Moskva: Konferencija o inkluzivnom obrazovanju djece s teškoćama u razvoju

disabled_touristsU organizaciji UNICEF-a i uz potporu grada Moskve, u Moskvi je od 27. do 29. rujna 2011. održana konferencija koja je okupila stručnjake i dužnosnike iz 20 zemalja. Ured UNICEF-a za Hrvatsku u toj je prilici pozvao savjetnicu pravobraniteljice za djecu Tanju Opačak da bude dio nacionalne delegacije na konferenciji i prezentira hrvatska iskustva te svoje viđenje ove problematike.

T. Opačak u Moskvi je održala izlaganje pod nazivom “Zajedničkim radom do inkluzivnog obrazovanja – Uloga pravobranitelja za djecu” (Working together for Inclusive Education – Role of the Ombudsperson for Children). U fokusu diskusije ove konferencije bila je razmjena iskustava i naučenih lekcija o odgovarajućem pravnom okviru, primjerenim i učinkovitim politikama te financiranju. Sudionici konferencije su pozvali nacionalne vlade da usvoje obrazovne politike i strategije koje će promovirati prava na pristup i potpuno sudjelovanje u kvalitetnom obrazovanju i poštovanje svih dječjih prava u obrazovnom okruženju.

Preporuke skupa uključuju ostvarivanje prava na nediskriminaciju, ukidanje praksi koje omogućavaju stigmatizaciju, isključenost i segregaciju, uklanjanje prepreka za inkluzivno obrazovanje na sistemskoj razini, kao i nužnost sveobuhvatnih reformi na svim nivoima obrazovnog sustava i upravljanja. Djeca s teškoćama u razvoju i njihovi vršnjaci bez invaliditeta također su paralelno održavala sastanak, razmjenjivala svoja mišljenja, razgovarala sa sudionicima “odraslog” skupa, pisala blog o konferenciji te na kraju sudionicima konferencije prenijeli svoja zapažanja i poruke.