Najava: Okrugli stol o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru 8. svibnja u Osijeku

U svečanoj dvorani Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku 8. svibnja 2018. održat će se Okrugli stol “Prava djece čiji su roditelji u zatvoru”, koji taj fakultet organizira zajedno s Uredom pravobraniteljice za djecu.

Cilj toga skupa  je potaknuti socijalni dijalog o pravima djece čiji su roditelji u zatvoru. Procjenjuje se da trenutačno nešto više do 2,1 milijuna djece u Europskoj uniji ima jednog ili oba roditelja na izdržavanju kazne zatvora te da taj broj raste. Stoga je bitno ukazati na potrebe ove „nevidljive“ populacije djece koja je intenzivno izložena negativnim stavovima okoline i stigmatiziranju. Poseban naglasak bit će na zagovaranju prava djece zatvorenika u kontekstu odgojno-obrazovnog sustava, uz predstavljanje rezultata istraživanja o informiranosti i stavovima pedagoških djelatnika o djeci čiji su roditelji u zatvoru.

Predstavit će se i projekti poticanja kvalitetnog roditeljstva u zatvorskom sustavu u EU i Hrvatskoj. Među ostalim stručnjacima, na skupu će izlagati zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika.

Nakon okruglog stola uslijedit će predstavljanje međunarodne znanstvene monografije “Children’s Rights in Educational Settings” u izdanju osječkoga Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Ureda pravobraniteljice za djecu RH.

Ova događanja održavaju se u sklopu Dana Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti koji traju od 18. travnja do 18. svibnja.