Najava: Okrugli stol u Osijeku “Vršnjačko nasilje u školi – od prevencije do reakcije: Možemo li bolje?”

Najava: Okrugli stol u Osijeku “Vršnjačko nasilje u školi – od prevencije do reakcije: Možemo li bolje?”

Na Filozofskom fakultetu u Osijeku pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević održat će 15. rujna 2022. Okrugli stol pod naslovom “Vršnjačko nasilje u školi – od prevencije do reakcije: Možemo li bolje?”. Skup će se održati u svečanoj dvorani br. 60 osječkog Filozofskog fakulteta (Ulica Lorenza Jägera 9), s početkom u 11 sati.

Vršnjačko fizičko i psihičko nasilje svakodnevno je prisutno u našim školama, a sve češći su i slučajevi verbalnog nasilja u okviru razrednih grupa na društvenim mrežama. Iako odgojno-obrazovni sustav unatrag nekoliko godina ulaže snažnije napore u prevenciju i suzbijanje nasilja među djecom, učinci poduzetih mjera nisu zadovoljavajući, o čemu svjedoče i prijave koje prima pravobraniteljica za djecu. Preventivni programi u školama vrlo su neujednačeni, ponekad je upitna i njihova učinkovitost, te je nedovoljna suradnja između škole, centra za socijalnu skrb i policije.

Zbog neučinkovite zaštite djeteta koje trpi nasilje, pojedini se roditelji obraćaju i medijima, očekujući da pritisak javnosti dovede do snažnije reakcije škole, što može dodatno štetiti djetetu. I sami učenici nerijetko procjenjuju da aktivnosti djelatnika škole nisu dovoljno odlučne te im se ponekad čini da oni nisu dovoljno zainteresirani za to da se slučajevi vršnjačkoga nasilja pravedno razriješe.

Na Okruglom stolu će pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Sanja Vladović prikazati problem vršnjačkoga nasilja iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu. O uspješnosti prevencijskih programa iz znanstvene perspektive govorit će izv. prof. dr. sc. Tena Velki s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, a viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić prikazat će neke znanstveno utemeljene i vrednovane programe prevencije vršnjačkoga nasilja, prikladne za primjenu u svim školama. Ružica Korov iz Centra za socijalnu skrb Osijek prikazat će metode i tehnike rada, te stručnu odgovornost djelatnika centra za socijalnu skrb u odnosu na vršnjačko nasilje, a voditelj poslova prevencije u Policijskoj upravi osječko-baranjskoj struč. spec. crim. Robert Škorvaga govorit će o ulozi policije u rješavanju i prevenciji vršnjačkog nasilja u školama i izvan škole.

“Cilj ovoga skupa je podići svjesnost o potrebi učinkovitije prevencije i suzbijanja  vršnjačkoga nasilja u sustavu odgoja i obrazovanja”, poručuje pravobraniteljica u najavi ovoga događaja te ističe: “Zajedno sa stručnjacima iz različitih sustava želimo doći do odgovora na pitanja kako učinkovitije djelovati u prevenciji i reagiranju na vršnjačko nasilje, te kako ostvariti uspješniju međuresornu i interdisciplinarnu suradnju u interesu sve djece – i one koja čine nasilje, i one koja ga doživljavaju, kao i one koja mu svjedoče”.