Najava skupa u Splitu: “Mogućnosti i prepreke u ostvarivanju djetetovog prava na sigurnost”

Najava skupa u Splitu: “Mogućnosti i prepreke u ostvarivanju djetetovog prava na sigurnost”

dijete sigurnostPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i Grad Split zajednički organiziraju Okrugli stol “Mogućnosti i prepreke u ostvarivanju djetetovog prava na sigurnost”, u ponedjeljak, 1. lipnja 2015., u Vijećnici Grada Splita, s početkom u 9.00 sati.

 

Suvremeno doba donosi niz promjena koje se odražavaju na sigurnost djece te na kvalitetu obiteljskog, školskog i cjelokupnog društvenog života. Brzi tempo promjena ponekad rezultira neprepoznavanjem mogućih rizika za djecu te se događaju i nesreće, koje mogu ugroziti dječji život. Najčešći uzroci stradavanja djece su: prometne nesreće, zlostavljanje i zanemarivanje djece, utapanje, požar, trovanje, dostupnost i neodgovorna upotreba oružja, nesreće na sportskim terenima i dječjim igralištima, napadi životinja na djecu i drugo.

Zaštita prava djeteta na odrastanje u sigurnom okruženju temeljna je zadaća obitelji, institucija i društva, no brojni primjeri ukazuju na to da cjelokupni angažman društva još nije dovoljan, ni na zakonodavnoj ni na praktičnoj i  preventivnoj razini, kako bi djeci pružio djelotvornu zaštitu. To je potaknulo pravobraniteljicu da u suradnji s Gradom Splitom organizira Okrugli stol o pravu djeteta na sigurnost.

Uz pravobraniteljicu doc. dr. sc. Ivanu Milas Klarić, na Okruglom stolu izlaganja će održati mnogi drugi stručnjaci. O najčešćim ozljedama djece govorit će  dr. Julije Meštrović iz KBC-a Split, dr. Marija Meštrović iz KBC-a Split izvijestit će o ozljedama djece sportaša, a dr. Silvana Krnić o posljedicama ozljeda i stradavanja djece na psihičko zdravlje djece i obitelji. O namjernim ozljedama djece, nastalim uslijed zlostavljanja i zanemarivanja u obitelji, govorit će Tatjana Vukman iz Centra za socijalnu skrb Split, a Blaženka Klarić iz Obiteljskog centra Split predstavit će protokole postupanja u kriznim situacijama i iznijeti iskustva voditelja kriznih intervencija. Predstavnica Kluba trudnica i roditelja Split Alena Lazarušić govorit će o sigurnosti djece na dječjim igralištima i ulozi roditelja u zaštiti sigurnosti djece, a Vjera Malbaša iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske predstavit će podatke MUP-a o stradavanju djece. Očekuje se da će predstavnici dječjih vrtića i škola izvijestiti o sigurnosti djece u odgojno-obrazovnim institucijama, a predstavnici Grada Splita govorit će o ulozi lokalne zajednice, to jest komunalnih i prometnih redara, u zaštiti sigurnosti djece.

Na Okruglom stolu sudjelovat će i predstavnici Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu te članovi Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita, a raspravu će moderirati savjetnica pravobraniteljice Ana Babić.