Najava: Tematska sjednica Odbora za obitelj, mlade i sport o zaštiti djece u prometu

Na inicijativu Ureda pravobraniteljice za djecu, Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora održat će u četvrtak, 26. rujna 2019., tematsku sjednicu o zaštiti djece u prometu kao posebno osjetljive skupine. Sjednica pod naslovom “Zaštita prava djece u prometu – gdje smo i što još moramo učiniti” održat će se u Hrvatskome saboru u dvorani Ivana Mažuranića. Na njoj će, uz saborske zastupnike i predstavnike Ureda pravobraniteljice za djecu, sudjelovati predstavnici resornih ministarstava, Agencije za odgoj i obrazovanje, akademske zajednice, specijaliziranih institucija iz područja prometa, udruga koje se zalažu za sigurnost djece u prometu i drugih dionika.

Ova inicijativa pravobraniteljice za djecu proizašla je iz prethodnih aktivnosti i ukazivanja na potrebu ulaganja dodatnih napora kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti djece u prometu, a osobito u zaštiti djece kao putnika, pješaka i biciklista te kako bi se unaprijedila dostupnost i sigurnost organiziranog prijevoza djece.

Imajući u vidu da se uskoro očekuje analiza učinaka provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine te s obzirom na nedavne slučajeve teških stradavanja i ugroženosti djece u prometu, smatramo da je rujan pravo vrijeme za preispitivanje što je dosad učinjeno i što se još mora učiniti u zaštiti djece u prometu – ističe se u pozivu na tematsku sjednicu.

Nakon uvodnih izlaganja stručnjaka, raspravit će se o daljnjim mogućnostima unapređivanja zaštite djece u prometu.