Najava: Tribina uz 10 rođendan osječkog ureda pravobraniteljice

DSCF4924

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, u povodu 10. obljetnice rada svojega regionalnog ureda u Osijeku, organizira tribinu pod nazivom „Deset godina osječkog ureda pravobraniteljice za djecu – postignuća i izazovi“. Tribina će se održati na Filozofskom fakultetu u Osijeku, u svečanoj dvorani br. 60 (Ulica Lorenza Jägera 9) u ponedjeljak, 5. lipnja 2017., s početkom u 10 sati.

Regionalni ured pravobraniteljice za djecu otvoren je 18. lipnja 2007. u Osijeku, za područja pet slavonskih županija: Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Slavonsko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Ured je otvoren s namjerom da se djelovanje pravobraniteljstva približi djeci i građanima koji žive na ovim područjima, kao i da se ojačaju kontakti s institucijama i organizacijama koje na regionalnoj i lokalnoj razini mogu pridonijeti zaštiti i ostvarivanju prava djece. Poticaj širenju djelovanja Ureda pravobraniteljice za djecu izvan Zagreba (u Splitu, Osijeku i Rijeci) bila je Preporuka UN-ovog Odbora za prava djeteta Republici Hrvatskoj da nastavi jačati potporu Pravobranitelju za djecu i njegovu djelovanju na lokalnoj razini kako bi ga se približilo i učinilo pristupačnijim djeci u svim krajevima Hrvatske.
Deseta obljetnica rada ureda pravobraniteljice za djecu u Osijeku prilika je i za kritički osvrt na postignuća u zaštiti prava djece, na izazove s kojima su se pravobraniteljica i njezini suradnici suočavali u proteklome razdoblju, kao i na ostvarenu suradnju s lokalnim i regionalnim tijelima, organizacijama i stručnjacima. Zato su njihovi predstavnici pozvani na tribinu 5. lipnja u Osijeku, kako bi zajedno s najbližim suradnicima pravobraniteljice promišljali o tome kako biti još uspješniji i učinkovitiji u zaštiti, praćenju i promicanju prava i najboljih interesa djece, kako ostvariti još bolju suradnju te kako biti dostupniji djeci. O radu regionalnog ureda i aktivnostima pravobraniteljstva za djecu govorit će zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika te savjetnici u osječkome uredu Sanja Vladović i Darko Laksar, a učenik Leo Tumbas, član Mreže mladih savjetnika prikazat će rad ovoga stalnog dječjeg savjetodavnog tijela pravobraniteljice za djecu.
Izvješća o radu pravobraniteljice u proteklome desetljeću pokazuju da je otvaranje ureda u Osijeku olakšalo komunikaciju s roditeljima, skrbnicima i samom djecom u Slavoniji i Baranji. Ured je od 2010. na lokaciji Šetalište Petra Preradovića 7. U njemu radi dvoje savjetnika, diplomirani pravnik i socijalna pedagoginja. Oni obavljaju poslove vezane za regiju, intenzivno surađuju s institucijama na lokalnoj razini i organizacijama civilnog društva, posjećuju ustanove u kojima borave djeca te su uključeni u raznovrsne aktivnosti promocije prava djece. U osječki ured pravobraniteljice organizirano dolaze i djeca iz dječjih domova, vrtića, osnovnih i srednjih škola. Još jedan takav susret održat će se i u povodu 10. rođendana ureda, kao druženje pravobraniteljice i njezinih savjetnika s djecom, koja su također njezini važni suradnici i savjetnici.