Nasilje – izazov obitelji, školi, zajednici

Nasilje – izazov obitelji, školi, zajednici

nasilje_dijeteU Osijeku je, u organizaciji Studija psihologije Filozofskog fakulteta u Osijeku i Društva psihologa Osijek, od 25. do 27. studenoga 2010. održan III. znanstveno-stručni skup “Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici”. Na skupu su sudjelovali brojni znanstvenici i stručnjaci: psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi i sociolozi. U sklopu prezentacije mjera zaštite djece i adolescenata u prevenciji nasilja, savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala je izlaganje “Zaštita prava djece u zatvorskom sustavu”.

O aktualnom društvenom problemu nasilja govorilo se na pozvanim predavanjima, izlaganjima i na tematskim okruglim stolovima. Prezentirano je i više postera te nove publikacije “Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja” i “Kroz život bez nasilja – deset protunasilnih poruka”.

Na skupu se govorilo o nasilju među djecom i mladima; nasilju nad osobama s invaliditetom i teškoćama u razvoju; nasilju u obitelji s posebnim osvrtom na emocionalno nasilje nad djecom u konfliktnim razvodima i odgojnim postupcima roditelja kao mogućim etiološkim faktorima pojave nasilja; o nasilju u adolescentskim vezama; o nasilju u domovima; nasilju na radnom mjestu; nasilju u sportu; nasilju na internetu i drugim temama. Dio izlaganja bio je posvećen prevenciji nasilja i preventivnim programima u školama i ustanovama, a prezentirano je i više istraživanja u ovom području.