Natječaj za najbolju učeničku infografiku “Koronavirus – zaštiti sebe i druge”

Natječaj za najbolju učeničku infografiku “Koronavirus – zaštiti sebe i druge”

Hrvatski zavod za javno zdravstvo proveo je nagradni natječaj za izbor najboljih infografika učenika osnovnih i srednjih škola pod naslovom “Koronavirus – Zaštiti sebe i druge”, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Uredom pravobraniteljice za djecu.

Nagradni natječaj osmišljen je kako bi se potaknulo učenike da steknu znanja i razviju svijest o zaštiti zdravlja tijekom epidemije COVID-19. Na natječaj, koji je objavljen u listopadu 2020., pristiglo je ukupno 347 infografika iz cijele Hrvatske: 180 radova iz 66 osnovnih škola te 167 radova iz 57 srednjih škola. Bila je to prilika da mladi izraze svoju kreativnost kao i znanje i stavove o temi koronavirusa, te da upute poruke svojim vršnjacima, ali i odraslima.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, u Stručnom povjerenstvu koje je biralo najbolje radove, bila je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Izbor najboljih radova nije bio jednostavan s obzirom na visoku razinu originalnosti i kreativnosti koju su učenici i nastavnici iskazali u svojim radovima, poručili su organizatori natječaja, koji stoga zahvaljuju svima koji su sudjelovali i ravnateljima škola koji su im, unatoč otežanim uvjetima rada, to omogućili.

Stručno povjerenstvo odlučilo je da je u kategoriji radova učenika osnovne škole najbolja infografika pod nazivom “Da se nitko ne zarazi, na higijenu jako pazi” Osnovne škole Benkovac. U kategoriji radova učenika srednje škole najbolja je infografika pod nazivom

“Oprezan budi i koroni presudi” iz Škole za medicinske sestre Mlinarska u Zagrebu.

U uži izbor radova učenika osnovne škole izabran je rad Katoličke osnovne škole u Virovitici, “Razmak zdravlje čuva” i rad Osnovne škole Stjepana Bencekovića, Horvati – Zagreb pod nazivom “Koronavirus nije tlaka, ako pratiš pravila laka!”. A iz srednjih škola u užem izboru su rad Medicinske škole Varaždin “Jedan, dva tri od korone se zaštiti ti!”, Medicinske škole iz Osijeka pod nazivom “Ako te korona pozove, odbij poziv!” te rad Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci “Zajedno protiv Covida”.

Zbog aktualne pandemije COVID-19, objava pobjednika i dodjela nagrada i priznanja organizirat će se online tijekom prosinca.