Nedopustivo pozivanje na nasilje protiv djece

Nedopustivo pozivanje na nasilje protiv djece

logo 1Potaknuta novinarskim upitom i pozivom da komentira događaj na maškarama u Selcu, gdje se kao mesopusta spaljuje lutku koja simbolizira majku i „gay dijete iz epruvete“, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, nakon što se iz medija detaljnije upoznala  s ovim slučajem,  izrazila je zgražanje nad takvim primjerom netrpeljivosti i govora mržnje.

 

U nastavku donosimo odgovor pravobraniteljice:

Zgrožena sam obaviješću o događajima na maškarama u Selcu. Još više su me zabrinule i uplašile fotografije na kojima se vide i djeca pored mesopusta na kojem piše „GAY DIJETE IZ EPRUVETE“. Osim što su autori ove neukusne poruke pokazali silnu mržnju i netrpeljivost prema ljudima koji ne dijele njihovo mišljenje i pribjegli neprihvatljivom govoru mržnje, oni su u takvu manifestaciju netrpeljivosti uključili i djecu. Još je strašnije što je ovaj prizor u funkciji zabave i humora.

Neshvatljivo je da nitko od prisutnih nije vidio ništa problematično u spaljivanju lutke koja prikazuje majku i dijete. Teško je zamisliti što su htjeli „autori“: izraziti svoj svjetonazor, uvrijediti, upozoriti one drukčije što im se može dogoditi ili što im se sprema? Koja je simbolika i koja poruka takvog postupka?

Nedopustivo je u negativnom svjetlu prikazivati i vrijeđati djecu rođenu uz medicinski pomognutu oplodnju ili osobe homoseksualne orijentacije, a kamoli proglašavati ih krivcem za društvene probleme i spaljivati kao mesopusta. Nedopustivo je pozivati na nasilje protiv njih, osobito na svako nasilje nad djecom te ovo smatramo kaznenim djelom na koje bi, zbog iskazanog govora mržnje, trebala reagirati i nadležna tijela po službenoj dužnosti.