Neovisno o načinu začeća sva su djeca jednaka!

Neovisno o načinu začeća sva su djeca jednaka!

beba-decko i tataNa poziv Udruge RODA – roditelji u akciji, upućen pravobraniteljima uz zamolbu da reagiraju na neprimjerene izjave izrečene tijekom javne rasprave o prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić poručila je: Sva su djeca jednaka, bez obzira na način njihovog začeća i dolaska na svijet!

Već neko vrijeme svjedoci smo javne rasprave o Konačnom prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji. Svjesni smo da je mogućnost javnog iznošenja stavova u okviru rasprave o temi koja je društveno relevantna, važno obilježje demokratskog društva. No, upozoravamo na potrebu tolerancije u odnosu na neistomišljenike. Tijekom rasprave o prijedlogu ovog zakona, iznesene su i tvrdnje koje se odnose na djecu rođenu primjenom metode medicinski pomognute oplodnje, a koje su za djecu uznemirujuće, uvredljive i potencijalno štetne. Ovdje prije svega izdvajamo izjavu koja govori o potrebi „žrtvovanja desetero braće i sestara da bi se dobilo jedno dijete“. Djetetu koje je rođeno primjenom metode medicinski pomognute oplodnje ovakvom retorikom izravno se na teret stavlja „odgovornost“ za uništenje nedužne braće sestara te mu se stvara negativna slika o njegovim roditeljima, što smatramo apsolutno neprihvatljivim. Također se na taj način u široj populaciji i među ostalom djecom može poticati razvijanje negativnog odnosa prema djeci rođenoj na taj način.

Osuđujemo svaki neprimjeren govor o djeci i apeliramo na članove političkih stranaka, udruga i pojedince da u svojim reakcijama i raspravama imaju u vidu da rasprave slušaju i prate djeca, koja su važni članovi našeg društva, a koja zbog svojih razvojnih osobitosti zaslužuju posebnu zaštitu i obziran odnos odraslih – navela je pravobraniteljica u odgovoru udruzi.