Nove online aktivnosti Mreže mladih savjetnika

Nove online aktivnosti Mreže mladih savjetnika

U nemogućnosti organiziranja susreta uživo, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu „sastaju“ se na online sastancima pa je tako u subotu, 10. listopada 2020., održan drugi takav sastanak ove godine. Sastanak je vodila koordinatorica MMS-a, savjetnica pravobraniteljice Davorka Osmak Franjić, prof. psihologije.

Na prethodnom sastanku dogovoreno je da se, zbog epidemije COVID-19, odgodi natječaj za izbor novih članova Mreže te da se mandat aktualnom sazivu MMS-a produži za još godinu dana. U međuvremenu, rad i rasprave MMS-a odvijale su se putem elektroničkog foruma. Jedna od tema bilo je i pristupanje novoga člana koji se javio Uredu pravobraniteljice izrazivši želju da se pridruži MMS-u. Članovi MMS-a odlučili su pružiti mu priliku, a ovaj online sastanak bio je prilika da se i upoznaju s njime.

Na sastanku su članice MMS-a izvijestile o svojim aktivnostima. Mlada savjetnica Stela Tonner obavijestila je  ostale članove o svojem sudjelovanju na 13. Europskom forumu o pravima djeteta, pod nazivom “Stvaramo za djecu: prema europskoj strategiji o pravima djeteta” (Delivering for children: towards the European strategy on the rights of the child). Europski forum također je održan online, od 29. rujna do 1. listopada, u organizaciji Europske komisije, koja je putem međunarodne mreže Eurochild otvorila prostor za sudjelovanje 50 djece iz raznih organizacija članova Eurochilda, među kojima je i Ured pravobraniteljice za djecu sa svojim MMS-om.

Djeca su bila pozvana sudjelovati u svim dijelovima Europskoga foruma te se uključiti u radionice s temama: borba protiv nasilja nad djecom, inkluzivno društvo, inkluzivno obrazovanje i pravosuđe prilagođeno djeci. Kao predstavnica MMS-a Stela je, osim u radionicama, dodatno sudjelovala i u dva pripremna sastanka za Forum. Na sastanku MMS-a govorila je o svojim dojmovima s tih online događanja, kao i o svojim prijedlozima i doprinosu u raspravama.

Stela je također izvijestila o svojem sudjelovanju na panel raspravi na Festivalu prava djece, pod naslovom „Razgovaramo li o mentalnom zdravlju s djecom i mladima“, održanoj 9. listopada 2020., na kojoj je predstavljala mlade i MMS te dala izjave za više medija. Festival traje tijekom listopada i studenog, a organizira ga Udruga Alternator, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu i UNICEF-ovim uredom za Hrvatsku. Više o panelu i Festivalu prava djece pročitajte ovdje.

U nastavku sastanka su mlada savjetnica Martina Vidović, koja je članica Nacionalnog foruma Eurochilda (NEF) u kojem predstavlja MMS, i savjetnica pravobraniteljice za djecu iz riječkoga ureda Danijela Žagar predstavile  aktivnosti NEF-a. Članove MMS-a upoznale su i s pozivom Eurochilda za sudjelovanje djece u konzultacijama za izradu nove EU strategije o pravima djeteta. Nakon njihovih izlaganja i rasprave članovi MMS-a pokazali su motivaciju i spremnost za sudjelovanje u online istraživanju, koje je dio konzultacija s djecom, te u fokus grupi na kojoj će odgovoriti na pitanja vezana uz buduću Strategiju o pravima djece. Dogovoreno je da će fokus grupa biti održana također online u subotu, 17. listopada 2020.

Na sastanku su članovi MMS-a razgovarali i o ostalim aktualnostima, a posebno o načinu kako se svi zajedno suočavaju i nose s izazovima koje donosi život u uvjetima pandemije, te pohađanje škole i izvršavanje školskih obveza uz brojne promjene koje nam diktiraju epidemiološke mjere.