Novinarske nagrade – uz Svjetski dan slobode medija

Jasna Babic

U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo je 3. svibnja 2017., na prigodnoj svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu, dodijelilo godišnje nagrade za 2016. za pisano, televizijsko, radijsko i internetsko novinarstvo te za novinsku fotografiju i snimateljski prilog, a odabran je i novinar godine. Nagradu za životno djelo “Otokar Keršovani” dobila je Jasna Babić, novinarka za koju je u obrazloženju istaknuto da je sinonim hrabroga novinarstva u Hrvatskoj.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobio je Hajrudin Merdanović iz “24 sata”, za televizijsko novinarstvo Daniela Draštata, Marijana Kranjec i Ljiljana Mandić s Hrvatske radiotelevizije (za film “Neprežaljeni”), za radijsko novinarstvo Albert Petrović s Hrvatskog radija Rijeka (za emisiju “Tko je ovdje lud”), za internetsko novinarstvo Melisa Skender s portala Lupiga, a za istraživačko novinarstvo Sandra Carić Herceg i Orhidea Gaura Hodak iz “Nacionala”. Nagradu “Nikša Antonini” za novinsku fotografiju dobio je Jurica Galoić iz Pixella, a nagradu za najbolji snimateljski prilog dobili su Goran Šantar i Davorin Tram s Nove TV (za film “Usidreni”). 

O ovim novinarskim nagradama odlučio je ocjenjivački sud koji čine istaknuti predstavnici novinarske profesije, a o tome tko će ponijeti prestižni naslov novinara godine odlučivali su izravno svi članovi Hrvatskog novinarskog društva. Za novinara godine bili su nominirani urednik Nacionala Berislav Jelinić, direktor vijesti, urednik i voditelj N1 televizije Tihomir Ladišić, novinar “24 sata” Boris Rašeta te urednik i voditelj emisije RTL Direkt Zoran Šprajc, koji je osvojio najviše glasova. Novinar godine Z. Šprajc potom je podsjetio na dužnosti i odgovornosti novinara, istaknuvši da njihov društveni ugled i položaj novinarstva u društvu ponajviše ovise o njima samima.

Premda Jasna Babić nije mogla sama preuzeti nagradu, već ju je u njezino ime primio Bosiljko Domazet, završnicu ovoga događaja obilježile su upravo njezine riječi koje je citiralo više sudionika. Riječ je o njezinoj izjavi u jednom tv-intervjuu u kojem je svojim kolegama poručila: “Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje“.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu na svečanosti dodjele novinarskih nagrada bila je i savjetnica Maja Flego. (Foto: Hina/Z. Kuhtić)