Festival prava djece: Dostupnost kulturnih sadržaja djeci s oštećenjima vida ili sluha

Festival prava djece: Dostupnost kulturnih sadržaja djeci s oštećenjima vida ili sluha

U sklopu 11. Festivala prava djece, koji se održava od 16. listopada do 8. studenoga 2019. i u čijoj organizaciji sudjeluje i Ured pravobraniteljice za djecu, održan je stručni skup pod naslovom “Pristup i dostupnost kulturi – Kako omogućiti dostupnost audiovizualnih sadržaja djeci i odraslima sa senzornim oštećenjima?”. Skup je organizirala Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti “Alternator”, u Kući Europe 24. listopada, a prigodno ga je otvorila Lana Zekanović iz Predstavništva Europske unije u Hrvatskoj, istaknuvši kako Europska unija svojom regulativom i Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama jasno zahtijeva osiguranje dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s oštećenjima vida ili sluha. Uvodno je o Festivalu prava djece govorila direktorica njegovih programa Katarina Ivče Farnell.

U raspravi, koju je vodio Domagoj Morić, sudjelovali su državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, ravnatelj Hrvatskoga audiovizualnog centra Chris Marcich i umjetnička direktorica Festivala prava djece Tatajana Aćimović.

Djeca s teškoćama često nailaze na prepreke u pristupu slobodnim aktivnostima, rekreativnim i umjetničkim sadržajima, upozorila je pravobraniteljica za djecu Pirnat Dragičević istaknuvši kako je važno to što Festival o pravima djece organizira prilagođene, inkluzivne projekcije s titlovima ili naracijom. Kako bi se pridonijelo kvaliteti života djece s teškoćama u razvoju, toga bi trebalo biti znatno više i trebalo bi postati uobičajeno i široko dostupno, navela je. Naglasila je kako su pravo djeteta na pristup kulturnim sadržajima i pravo na izražavanje putem medija i umjetnosti participativna prava djece, čije ostvarivanje podupire razvoj djece kao pojedinaca i kao članova društvene zajednice te razvoj kreativnosti. S tim u vezi istaknula je i važnost razvoja medijske pismenosti sve djece.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević također je govorila o vrijednosti pristupa koji promovira Festival prava djece kao vrijednoj praksi te upozorila da osobama s invaliditetom mnogi sadržaji nisu dostupni, unatoč obvezama koje proizlaze iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

Državni tajnik Ministarstva kulture K. Partl istaknuo je da će u novi Zakon o elektroničkim medijima biti ugrađena odredba koja obvezuje pružatelje audiovizualnih medijskih usluga da korištenjem proporcionalnih mjera svoje usluge učine pristupačnim osobama s invaliditetom. Regulatornom tijelu, dodao je, dana je zadaća da potiče pružatelje za razvijanje akcijskih planova o pristupačnosti.

Pravo osoba s invaliditetom da kao pojedinci budu potpuno uključeni u društvo ovisi o tome mogu li sudjelovati u kulturnim aktivnostima u svojoj sredini, rečeno je na skupu, uz očekivanja da će se ubuduće televizije što više koristiti metodama prilagodbe sadržaja kako bismo imali potpuno uključeno i jednakopravno društvo.

Na skupu su o svojim iskustvima o nedostatku dostupnosti kulture osobama sa senzornim oštećenjima govorili i predsjednik Udruge slijepih iz Zagreba Branimir Šutalo te Dijana Vincek iz Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba. Predstavljena je i praksa prilagodbe audiovizualnih sadržaja, o čemu su govorili: voditeljica Odjela prilagodbe programa osobama s osjetilnim teškoćama Hrvatske radiotelevizije Suzana Ivančić, voditeljica službe za dostupnost programa Radiotelevizije Slovenija, zatim Antonio Pavlović, direktor Centra za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom te direktorica Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba Mirjana Juriša.

Festival prava djece jedini je potpuno inkluzivni filmski festival u Hrvatskoj, a ove su godine djeci sa senzornim oštećenjima na njemu prilagođena 23 kratkometražna i šest dugometražnih filmova. Među kratkim filmovima je i izbor filmskih ostvarenja djece iz školskih filmskih družina u osnovnim i srednjim školama te iz kino-klubova.  Festival organizira Udruga Alternator u suradnji s UNICEF-ovim uredom u Hrvatskoj, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom i drugim partnerima.

Zaključci i preporuke rasprave “PRISTUP I DOSTUPNOST KULTURI”