Obilazak dječjih odmarališta

Obilazak dječjih odmarališta

more101398748Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar tijekom ljeta je obišla Dječje odmaralište Dvorac Stara Sušica u Gorskom Kotaru i Dječje odmaralište Društva naša djeca Varaždin u Banjolu na otoku Rabu. Obilazak ovih odmarališta nastavak je ranijih aktivnosti Ureda s ciljem uspostavljanja kontroliranog i sigurnog sustava provođenja terenske nastave i organiziranog odmora djece.

Prilikom obilaska ovih lokacija savjetnica je pregledala unutarnje i vanjske prostore objekata, razgovarala s upraviteljima objekata o programima  koji se provode na pojedinim lokacijama, o prednostima ovih programa i organiziranog odmora djece, kao i o načinima obogaćivanja i razvoja ovih djelatnosti i poboljšanja kvalitete provođenja slobodnog vremena djece i mladih.

Obilasci objekata u kojima su djeca smještena dio su redovitih aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu, na temelju ovlasti propisane člankom 13. Zakona o pravobranitelju za djecu (Narodne novine, broj 96/03.), u kojem se navodi da pravobranitelj za djecu ima pravo pristupa u prostorije i uvida u način ostvarivanja brige o djeci koja borave ili su privremeno, odnosno trajno smještena kod fizičkih i pravnih osoba i drugih pravnih subjekata na temelju posebnih pripisa,