Obilazak Odgojnog zavoda i Kaznionice u Turopolju

Obilazak Odgojnog zavoda i Kaznionice u Turopolju

u_zatvoruU sklopu redovitog programa rada pravobraniteljice za djecu, koji obuhvaća obilaske i pregled mjesta na kojima djeca borave,  savjetnica Sanja Vladović posjetila je 31. svibnja 2011. Odgojni zavod u Turopolju te 1. lipnja Kaznionicu u Turopolju.

Savjetnica je obišla sve prostore Odgojnog zavoda u kojem maloljetnici i mlađi punoljetnici izvršavaju odgojnu mjeru upućivanja u odgojni zavod temeljem Zakona o sudovima za mladež. Pregledala je prostor spavaonica, dnevnih boravaka, sanitarne čvorove, kuhinju, blagovaonicu, školu te sve druge otvorene i zatvorene prostore. Bila je i u izmještenoj jedinici u Sisku, u kojoj se u odvojenim prostorima smještavaju odgajanici u odgojnu skupinu pojačane skrbi i nadzora i u poticajnu odgojnu skupinu.

Prilikom obilaska razgovarala je s v.d. upraviteljem Miroslavom Mihocijem, s djelatnicima te s pojedinim maloljetnicima koji izvršavaju odgojnu mjeru. Pritom je bilo riječi o teškoćama s kojima se susreću tijekom izvršenja odgojne mjere, kao i o mogućnostima za poboljšanje stanja.

Prilikom obilaska Kaznionice u Turopolju, koja je poluotvorenog tipa, fokus je bio na zaštiti prava i interesa djece čiji očevi ondje izdržavaju kaznu zatvora. Iako je savjetnica obišla cijelu Kaznionicu, najveću pozornost usmjerila je na prostor u kojem se odvijaju posjete djece očevima u zatvoru te postupcima djelatnika Kaznionice prilikom tih posjeta. U razgovoru s upraviteljem Jurom Žuljem, pomoćnicom upravitelja Ernom Planinić Dropulić te stručnim djelatnicima, dobila je informacije o tome na koji način se odvija zaštita prava djece zatvorenika. Izvijestili su je da se, u suradnji s Obiteljskim centrom Zagrebačke županije, u Kaznionici provodi program “Odgovorno roditeljstvo”. Obavljen je i razgovor sa zatvorenicima kojima djeca dolaze u posjet, kojih je u ovoj Kaznionici manji broj, budući da većina zatvorenika koristi izvanzatvorske pogodnosti i s djecom se viđaju kod kuće.