Obilazak Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu

Obilazak Prihvatilišta za tražitelje azila u Zagrebu

Porin

Prateći ostvarivanje prava djece stranih državljana, koja se na području Hrvatske zateknu bez pratnje roditelja ili zakonskog zastupnika, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i njezina savjetnica Gordana Filipović obišle su 24. travnja 2014. Prihvatilište za tražitelje azila, koje se privremeno nalazi u Zagrebu i ustanova je otvorenog tipa.

 

Djelatnici Prihvatilišta izvijestili su pravobraniteljicu o konkretnom postupanju prilikom prihvata djeteta, o načinima na koje se utvrđuje zdravstveno stanje djeteta, o tome kako su organizirane aktivnosti tijekom dana te kako se osigurava zaštita zajamčenih prava djece. Bilo je riječi i o suradnji s drugim institucijama, osobito centrima za socijalnu skrb, Crvenim križem, Hrvatskim pravnim centrom te Centrom za mirovne studije. Istaknuto je kako se trenutačno u Kutini obnavlja Prihvatilište za tražitelje azila u kojem će se prvenstveno smještati osobito ranjive skupine stranaca, poput djece bez pratnje, trudnica, majki i obitelji s malom djecom.

U Prihvatilištu za tražitelje azila, u vrijeme posjeta pravobraniteljice i savjetnice, na smještaju su se nalazile 143 osobe, a među njima u tom trenutku nije bilo djece bez pratnje.