Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

nasilje nad zenama

U organizaciji Ženske udruge Izvor i u suradnji s povjerenstvima za ravnopravnost spolova Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, 25. studenoga 2015., u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i početka međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, u Osijeku je održana javna stručna rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici svih relevantnih institucija koje se bave ovim problemom. O svojim iskustvima iz prakse, uočenim problemima i mogućim rješenjima govorili su predstavnici svih pravobraniteljskih institucija u Hrvatskoj, predstavnice Ministarstva pravosuđa i Odvjetničke komore te suci i državni odvjetnici s područja županije, predstavnici policije, socijalne skrbi, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, liječnici psihijatri iz KBC-a Osijek te predstavnici udruga.

Zaključeno je kako, unatoč brojnim pozitivnim pomacima koji su učinjeni u proteklih desetak godina u prevenciji obiteljskoga nasilja i zaštiti žrtava, i dalje postoje brojna područja koja je potrebno unaprijediti. Pri tome je naglašena nužnost multisektorske i interdisciplinarne suradnje i koordinacije.
Na raspravi je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je tom prilikom naglasila nužnost zaštite prava i interesa djece koja su uvijek žrtve, bez obzira na to jesu li i sama neposredno izložena nasilju članova obitelji ili svjedoče obiteljskome nasilju.