Obilježen Europski dan žrtava kaznenih djela – 22. veljače

Obilježen Europski dan žrtava kaznenih djela – 22. veljače

IMG 0534U povodu obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela 22. veljače 2016. Ministarstvo pravosuđa organiziralo je Okrugli stol pod naslovom “Primjena prava žrtava kaznenih djela – iskustva u praksi”. Na tom skupu okupili su se stručnjaci koji se u svom radu susreću sa žrtvama kaznenih djela: predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, državnog odvjetništva, sudova, Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, Ministarstva pravosuđa, odvjetništva te organizacija civilnog društva.
Bilo je riječi o pozitivnim primjerima iz prakse, osobito o unapređenju položaja žrtava uvođenjem stručne podrške kroz djelovanje odjela za podršku žrtvama i svjedocima, te normativnom okviru kojim su žrtvama kaznenih postupka priznata određena prava sukladno međunarodnim standardima. Istaknuta je potreba dodatnog unapređenja položaja žrtava te jačanje mreže podrške.
Na Europski dan žrtava kaznenih djela organizacija Victim Support Europe (VSE) objavila je video o žrtvama kaznenih djela u Europi, u kojem se objašnjava problem viktimizacije u EU, opisuju se moguće posljedice viktimizacije žrtava zločina, kao i prava svih žrtava zločina u Europi te se prikazuju različiti načini podrške žrtvama. Podizanje svijesti putem ovog videa usmjereno je na osobe u Europi i širom svijeta te VSE poziva na gledanje, dijeljenje i upotrebu ovog videa s ciljem podizanja svijesti o pravima žrtava i podršku žrtvama u EU.
Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu na Okruglom stolu sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović,
Promotivni video pogledajte ovdje.

Victims