Obilježen Svjetski dan Roma 8. travnja

Obilježen Svjetski dan Roma 8. travnja

KajtaziNa svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma 8. travnja 2013., koju je organiziralo Romsko nacionalno vijeće, uz brojne predstavnike Roma te uzvanike iz političkog i javnog života, predstavnike diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj i medija, prisustvovala je i  pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

 

U pozdravnom govoru predsjednik Romskog nacionalnog vijeća Veljko Kajtazi ukazao je na brojne probleme s kojima se romska nacionalna manjina susreće kroz sustav obrazovanja, ostvarivanje zdravstvene i socijalne skrbi, zapošljavanje i u drugim područjima života. Naglasio je važnost obrazovanja djece i mladih kako bi postali konkurentni prilikom zapošljavanja. Također je naveo da predrasude prema Romima dovode do njihove diskriminacije u svim područjima društvenog života.

O važnosti obrazovanja djece i mladih Roma govorila je i potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, upozorivši posebice na položaj žena Romkinja. Na skupu su govorili i ministar zdravlja Rajko Ostojić, potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

Dan 8. travnja, koji se obilježava kao Svjetski dan Roma, odabran je u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održanog 8. – 12. travnja 1971. u Londonu. Tijekom tog kongresa formiran je Međunarodni savez Roma, prihvaćena je romska zastava i romska himna. Svjetski dan Roma službeno je proglašen 1990. godine u Poljskoj, na četvrtom Svjetskom kongresu.

Romsko nacionalno vijeće (RNV) u Republici Hrvatskoj osnovano je 8. travnja 2012. godine i djeluje na području cijele države. Cilj osnivanja i djelovanja RNV-a uključuje ostvarivanje prava romske nacionalne manjine i zadovoljavanje nacionalnih, kulturnih, prosvjetnih, znanstvenih, socijalnih i drugih zajedničkih prava i interesa Roma, osnaživanje asocijacija romske nacionalne manjine, javno zagovaranje donošenja i kvalitetne provedbe međunarodnih, nacionalnih i lokalnih javnih politika za Rome te jačanje samosvijesti Roma i njihovog identiteta. (Foto: FaH)