Obilježen Dan Caritasa uz stručni skup „Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti“

Obilježen Dan Caritasa uz stručni skup „Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti“

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije obilježio je Dan Caritasa dana 13. rujna 2023. godine otvaranjem obnovljene podružnice “Dječji osmijeh” te organizacijom stručnog skupa na temu “Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti”. Sudionicima skupa, koji se održao u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, prigodnim riječima obratio se ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik, a pozdravili su ih i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, voditeljica odsjeka za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Grada Splita Tihana Maglica te ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije Denis Maslov.

Uvodno izlaganje na temu „Začarani krug dječjeg siromaštva – zapažanja Ureda pravobraniteljice za djecu“ održala je savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč. U svom izlaganju ukazala je na posljedice koje odrastanje u siromaštvu ostavlja na djecu, a na koje ukazuju obraćanja građana Uredu pravobraniteljice. Istaknula je probleme koje Ured uočava i koji posljedično otežavaju prekidanje transgeneracijskog prijenosa siromaštva te predstavila preporuke i inicijative pravobraniteljice za djecu s ciljem rješavanja uočenih poteškoća.

Prof. dr. sc. Olja Družić Ljubotina sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala je izlaganje „Siromaštvo djece: ključne karike u prekidu međugeneracijskog lanca siromaštva“, u kojem je predstavila rezultate provedenih istraživanja, uključujući i poruke djece koja žive u siromaštvu te naglasila da ključnu kariku prekida lanca siromaštva predstavlja ulaganje u rani i predškolski odgoj i obrazovanje djece.

U svom izlaganju „Djeca koja žive u siromaštvu“ voditeljica područnog ureda Split Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR) Milena Drlje predstavila je široki spektar djelovanja i uloga HZSR-a te specifične okolnosti koje se izdvajaju u njihovom praktičnom radu s korisnicima.

U izlaganju „Mali Zmaj – primjer dobre prakse“ osnivačica i voditeljica Udruge Mali Zmaj Martina Leopold predstavila je aktivnosti udruge koja pruža različite vrste pomoći djeci iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Na kraju skupa zaposlenice Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije predstavile su rad podružnice dječjeg Caritasa “Dječji osmijeh”, nakon čega je uslijedilo svečano otvorenje njihovih novouređenih prostorija na adresi Gundulićeva 7 u Splitu. Osim pružanja materijalne pomoći, Caritasova podružnica „Dječji osmijeh“ od sada provodit će i druge aktivnosti kao pomoć u izlasku iz začaranog kruga transgeneracijskog siromaštva (jačanje roditeljskih kompetencija i rad sa djecom predškolske dobi i razredne nastave).