Obilježen svjetski dan Roma

Obilježen svjetski dan Roma

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 7. travnja 2017. održana je središnja proslava Svjetskog Dana Roma, na kojoj se okupio veliki broj Roma iz svih krajeva Hrvatske. Na proslavi su bili predstavnici državnih institucija, organizacija civilnoga društva, saborski zastupnici, predstavnici lokalnih zajednica, pravobraniteljstava, akademske zajednice i drugi. Među brojnim gostima bila je i zamjenica pravobraniteljice za djecu mr. sc. Maja Gabelica Šupljika.

Svjetski dan Roma obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. – 12. travnja 1971. godine u Londonu, što se smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta usvojili su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni Roma. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika te službenim prihvaćanjem naziva ‘Rom’, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren prvi kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.