Objavljena infografika “Tko sve može biti podrška djetetu čiji je roditelj u zatvoru?”

Objavljena infografika “Tko sve može biti podrška djetetu čiji je roditelj u zatvoru?”

Nakon objave knjige “S obje strane rešetke – Što dugujemo djeci čiji su roditelji u zatvoru”, u nakladi Pravobranitelja za djecu, čije su autorice Maja Gabelica Šupljika i Višnja Biti, krajem prošle godine pripremljena je i infografika na hrvatskom i engleskom jeziku, pod naslovom “Tko sve može biti podrška djetetu čiji je roditelj u zatvoru?/Who can provide support to children of incarcerated parents?”. Infografika je prilog uz navedenu knjigu, a u njoj se pojašnjava važnost i zajednička odgovornost u djelovanju najbližeg djetetova okružja, ali i cijele zajednice, u zaštiti prava i interesa djece čiji su roditelji zatvorenici. Tekst infografike priredila je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, a oblikovao ga je dizajnerski tim Smak kolektiva.

Infografika prikazuje široku mrežu aktera i čimbenika – od onih iz najbliže djetetove okoline, zatim državnih sustava i civilnoga društva, do tijela i organizacija na lokalnoj, nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini. Svi oni mogu i trebaju pomoći prepoznavanju potreba i ostvarivanju prava djece čiji su roditelji u zatvoru. Namijenjena je uglavnom stručnjacima koji se bave ovom tematikom, te je vrlo korisna u edukaciji za rad s djecom zatvorenika, odnosno svima onima koji se izravno ili neizravno susreću s tom tematikom.

Infografika “Tko sve može biti podrška djetetu čiji je roditelj u zatvoru?”, koja uključuje i inačicu na engleskom, može se preuzeti ovdje.