Održan 16. susret Dječjih vijeća Hrvatske

Održan 16. susret Dječjih vijeća Hrvatske

U organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Društva Naša djeca Opatija, 20. svibnja 2021. održan je 16. susret Dječjih vijeća Hrvatske, po prvi put putem Zoom platforme u online okruženju. Tema ovoga susreta bila je “Kako uključiti djecu u procese donošenja odluka na europskoj razini”.

U kontekstu uključivanja djece u procese donošenja odluka ne samo na lokalnoj, već i na europskoj razini, predstavljen je video uradak s temom obilježavanja Dana Europe, 8. svibnja, među djecom. U odnosu na sudjelovanje djece u donošenju odluka na lokalnoj razini, voditeljica programa nazvanog “Dječjim sudjelovanjem za svijet po mjeri djeteta” Sanja Škorić predstavila je rezultate ankete s Dječjim vijećima. O svojem osobnom iskustvu sudjelovanja u kreiranju politika Europske unije pa tako i sudjelovanja u donošenju Strategije EU-a za prava djeteta i Jamstva za djecu, govorili su Jan Galić i Petra Deranja, članovi I. i II. saziva Dječjeg vijeća Eurochild-a.

Djeca koja su sudjelovala na 16. susretu Dječjih vijeća Hrvatske imala su priliku razgovarati s hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu Romanom Jerković, Tomislavom Sokolom i Filipom Kavranom. U svečanom dijelu programa proglašeni su najbolji Naj-projekti Dječjih vijeća u 2020. godini i to Dječji vrtić Zabok s projektom “Grafiti preko zida” i Dječji vrtić Grada Križevaca s projektima “Djeca Križevaca za djecu Gline” i “Igrajmo se i rastimo zajedno”. Ujedno je predstavljen i novi vizual Dječjih vijeća Hrvatske. Više o ovome susretu Dječjih vijeća pročitajte ovdje.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljica za djecu, na ovogodišnjem susretu Dječjih vijeća sudjelovala je savjetnica Ivona Makvić Salaj.