Održan okrugli stol o novom Zakonu o elektroničkim medijima

Održan okrugli stol o novom Zakonu o elektroničkim medijima

Agencija za elektroničke medije organizirala je okrugli stol o prijedlogu novog Zakona o elektroničkim medijima, koji je održan 2. ožujka 2020. u Novinarskom domu u Zagrebu. Tom prilikom o prijedlogu zakona govorili su ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl, a u raspravi su sudjelovali i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatske udruge radija i novina Željko Švenda, predsjednik Nacionalne udruge televizija Denis Mikolić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, i drugi.

Raspravu je pratila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, sa savjetnicom Majom Flego. Prepoznajući u novom prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima mogućnosti za bolju zaštitu djece u medijima, pogotovu zbog toga što se tu zaštitu nastoji proširiti i na platforme za razmjenu videozapisa kojima se djeca učestalo služe, Ured pravobraniteljice za djecu pozdravio je namjeru predlagatelja zakona za unapređivanjem tog područja dječjih prava. Ured je uputio Ministarstvu kulture mišljenje o predloženom tekstu zakona te prijedloge dopuna i mogućih poboljšanja.

Na okruglom stolu predstavnica Ureda istaknula je da se većina njihovih prijedloga odnosi na teme kojima se pravobraniteljica najviše bavi u području medijskih prava djece i o kojima dobiva najviše pritužbi građana. To su zaštita privatnosti djece u medijima, izloženost djece štetnim sadržajima, kao što su oglašavanje alkohola i igara na sreću u raznim medijima, uključujući izloženost oglasima pornografskog sadržaja, gatanja, proricanja sudbine i sl. na teletekstu, te pravo djece na pristup kvalitetnim sadržajima, pri čemu se ne smiju zanemariti potrebe i prava djece s oštećenjima vida ili sluha. (Foto: Hina, D. Grzelj)