Održan online sastanak članova Eurochilda

Mreža Eurochild, koja okuplja organizacije i stručnjake iz europskih zemalja  koji rade za djecu i s djecom, održala je 6. svibnja 2020. online sastanak sa zainteresiranim članovima, radi međusobnog povezivanja, informiranja i suradnje. Na sastanku je sudjelovalo oko 30 članova iz desetak zemalja koji su raspravljali o aktivnostima u vrijeme pandemije, utjecaju aktualne zdravstvene krize na prioritete u radu te o predviđanjima u vezi s utjecajem pandemije na djecu.

Također su razmijenjene informacije o aktivnostima mreže Eurochild i relevantnim politikama Europske unije i financiranja projekata, uz razmjenu prakse i aktualnosti u radu članova.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na sastanku je sudjelovala savjetnica Danijela Žagar, koja je ukratko predstavila aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu u vrijeme pandemije i fokus na dobrobiti djece u posebnim uvjetima života, dodatno otežanih i potresom i okolnostima nakon potresa.

Kao problemi koji se javljaju u aktualnim okolnostima, na sastanku su spomenuta pitanja obrazovanja, zdravlja djece, siromaštva, dostupnosti javnih usluga i financiranja, zaštite prava djece zatvorenika i drugih ranjivih skupina djece, ali i „pozitivan“ učinak u pogledu povezivanja zajednica i ljudi te poboljšanja stanja okoliša.