Održan panel „Uloga pravobraniteljskih institucija u RH“ u Medulinu

Održan panel „Uloga pravobraniteljskih institucija u RH“ u Medulinu

U organizaciji Zaklade Slagalica i Zaklade Solidarna iz Hrvatske te CNVOS zaklade iz Slovenije, u okviru Programa Impact4values održan je 14. svibnja 2024. godine u Medulinu prvi masterclass “Povezivanje lokalnih zajednica s institucijama EU u zaštiti EU vrijednosti“, kao dio programa jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva.

U sklopu ovog skupa održan je panel „Uloga pravobraniteljskih institucija u RH“, čiji su sudionici bili zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom Dario Jurišić i zamjenica pučke pravobraniteljice Dijana Kesonja.

Maja Gabelica Šupljika govorila je o ovlastima i radu Pravobranitelja za djecu, o tome što je donošenje Konvencije o pravima djeteta značilo za ljudska prava djece te o preporukama UN-ovog Odbora za prava djeteta u odnosu na instituciju Pravobranitelja za djecu, njezinu nezavisnost, specijaliziranost, samostalnost i multidisciplinarnost, kao i druge elemente ostvarivanja Pariških pravila, poput otvaranja područnih ureda koji su za djecu i zainteresirane za njihova prava u RH otvoreni još 2007. godine. Govorila je i o važnosti Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS), koja djeluje od 2010. kao savjetodavno tijelo koje se bira na specifičan način i čija peta generacija mladih savjetnika uskoro završava sa svojim radom.

Prikazala je podatke o prijavama kršenja prava djece i aktivnostima tijekom 20 godina postojanja Pravobranitelja za djecu, kao i integrativni pristup u odnosu na sustave, tijela, mehanizme i društvene subjekte koji trebaju ili mogu brinuti o dječjim pravima. Također je na primjeru ranjive skupine djece čiji su roditelji u zatvoru predstavila suradnju s organizacijama civilnog društva, a na kraju je predstavila i izazove i aktualne teškoće u zaštiti, promociji i praćenju dječjih prava u Hrvatskoj.