Održan prvi nacionalni sastanak 5. generacije MMS-a

Održan prvi nacionalni sastanak 5. generacije MMS-a

Prvi sastanak 5. generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) na nacionalnoj razini održan je u subotu 13. studenoga 2021. Bila je to prilika da se međusobno upoznaju svi izabrani članovi iz raznih dijelova Hrvatske. Iako je bilo planirano da se sastanak održi u Donjoj Stubici u Termama Jezerčica, od toga se moralo odustati zbog epidemiološke situacije, te je prvi sastanak održan online, putem platforme Zoom.

Prethodno su, tijekom listopada, održani regionalni sastanci na kojima su novi članovi MMS-a upoznati s ulogom pravobraniteljice za djecu i njezine Mreže mladih savjetnika. Tom su prilikom zajedno s roditeljima posjetili središnji ured u Zagrebu ili područne urede pravobraniteljice za djecu u Osijeku, Rijeci i Splitu. Na tom prvom susretu imali su priliku upoznati pravobraniteljicu i njezine savjetnice i razgovarati s njima, ali i s nekolicinom članova prethodne generacije MMS-a koji su im prenijeli svoja iskustva i zaželjeli uspješan rad.

U odnosu na prethodni saziv MMS-a, 5. generacija MMS-a razlikuje se po nešto većem broju članova – umjesto 20 sad ih ima 25, od kojih je šest s područja Slavonije, pet iz područja Dalmacije, odnosno južne Hrvatske, četvero iz područja Rijeke, a 10 je članova iz Zagreba i područja sjeverozapadne Hrvatske. Na prvom “velikom” sastanku MMS-a kratko su se predstavili, upoznali s MMS-timom pravobraniteljice, koji vodi savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić, te su se podsjetili zadataka koji su pred njima u zagovaranju dječjih prava. Putem video-poruke dobrodošlicu u članstvo MMS-a zaželjela im je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević, te ih je pozvala na aktivnu suradnju. Na sastanku su sudjelovale i savjetnice koje pomažu u radu MMS-a: Lidija Petrović, Ivona Makvić Salaj, Danijela Žagar, Ana Babić, Sanja Vladović i Maja Flego.

Prvi zajednički zadatak bio je donijeti vlastita pravila rada u grupi i na e-forumu na kojem će uskoro započeti njihova živa rasprava. Složili su se oko toga da u MMS-u svi žele biti podrška jedni drugima, kako bi svatko imao priliku iznijeti svoje mišljenje i dati svoj doprinos u grupi, a dogovorili su se i detaljnije o načinu komuniciranja na forumu.

U kratkoj prezentaciji novi članovi MMS-a informirali su se o Konvenciji o pravima djeteta, a to je bio uvod u raspravu u kojoj su sami predlagali teme kojima bi se željeli baviti u svom budućem radu. Uslijedilo je mnoštvo prijedloga od kojih izdvajamo teme: organizacija dopunske i dodatne nastave u školi, veća mogućnost izbornosti unutar pojedinih predmeta – u pogledu sadržaja ili satnice, te veća prilagodba interesima i individualnom tempu učenja pojedinih učenika, nastava tjelesno-zdravstvene kulture, odnos uzajamnog poštovanja između nastavnika i učenika te razna pitanja neposredne organizacije života i rada u školi.

Na prvom sastanku MMS-a dominirale su “školske“ teme, a uskoro će i na MMS-ovom interaktivnom forumu biti još više prilika za brojne inicijative iz drugih područja života djece i mladih. Ovaj online susret pokazao je da je 5. generacija MMS-a iznimno motivirana i spremna svojim idejama i radom pridonijeti da se glas djece snažnije čuje u društvu.

A evo i imena djece koja čine saziv 5. generacije MMS-a:

Zagreb i sjeverozapadna Hrvatska

 1. Jan Veljača
 2. Mikula Pitarević
 3. Petar Lasović
 4. Ben Lacković
 5. Maro Radujković
 6. Kristina Lavin
 7. Katarina Goćur
 8. Erna Curić
 9. Karla Lea Čerkuć
 10. Lara Trušćek

Područje Rijeke

 1. Egor Elshin
 2. Erik Černeka
 3. Srna Ilić
 4. Charlotte Malangu Marčelja

Slavonija i istočna Hrvatska

 1. Paolo Grgić
 2. David Vilk
 3. Andrijana Lamešić
 4. Valentina Foro
 5. Lorena Švajda
 6. Gita Špoljarić

Dalmacija i južna Hrvatska

 1. Antonin Palkoska
 2. Iva Jakopović
 3. Karmen Budišin
 4. Lucijana Tapalović
 5. Marieta Škoro