Održan sastanak MMS-a: Vlastitim primjerom pokažimo što je pravo djece na sudjelovanje

Održan sastanak MMS-a: Vlastitim primjerom pokažimo što je pravo djece na sudjelovanje

Početak ove školske godine za članove Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) bio je obilježen podsjećanjem na intenzivne dosadašnje rasprave, koje su vodili putem e-foruma i na prethodnim sastancima, o potrebnim promjenama u odgojno-obrazovnom sustavu i o participaciji (sudjelovanju) djece u društvenim procesima, a osobito u donošenju odluka o pitanjima koja ih se neposredno tiču. Tim pitanjima u cijelosti je bio posvećen sastanak MMS-a na nacionalnoj razini, održan 20. i 21. rujna 2018. u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici, na kojem su započele pripreme za predstojeće iznimno aktivno razdoblje koje će biti ispunjeno nizom aktivnosti djece. Naravno, svi su se razveselili zbog ponovnoga susreta s članovima MMS-a iz cijele Hrvatske te se našlo vremena i za druženje i zabavu.

Na početku, podsjetili su se da im predstoji velika EUROCHILD-ova konferencija, koja će se krajem listopada održati u Opatiji i na kojoj će sudjelovati tri članice MMS-a iz područja Istre i Rijeke. Također, budući da su na e-forumu izrazili želju sudjelovati u kampanji “I ja želim čitati”, usmjerenoj na podršku djeci s disleksijom, ponuđeno im je sudjelovanje u radionicama i aktivno uključivanje u kampanju tijekom godine.

Vrlo važan zadatak na ovome sastanku MMS-a bio je definirati, na temelju prethodnih rasprava, preporuke MMS-a ministrici znanosti i obrazovanja pod naslovom “Što treba mijenjati u školi – u obrazovnim sadržajima, načinu izvođenja nastave i ocjenjivanju”. Saželi su svoje prijedloge i u dvadesetak točaka naveli kakvu školu i nastavu žele, koje teškoće uočavaju i kakva poboljšanja očekuju od predstojeće reforme obrazovanja. Dogovoreno je da će pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević uputiti njihove preporuke ministrici, kao posebne dječje preporuke.

Zaključeno je da bi se dječje preporuke o promjenama u obrazovanju trebale na odgovarajući način predstaviti javnosti te da bi dobra prilika za to bio Dječji tjedan, koji se obilježava u prvom tjednu mjeseca listopada. Dogovoreno je da će troje predstavnika MMS-a predstaviti zajedničke prijedloge na konferenciji za novinare, koja će se održati 28. rujna 2018. u Maloj kući dječjih prava u Zagrebu.

Drugi veliki izazov za sve članove Mreže bit će gostovanje u Hrvatskome saboru na tematskoj sjednici koja će biti posvećena participaciji (sudjelovanju) djece u društvu i na kojoj će Ured pravobraniteljice za djecu predstaviti rezultate svojega istraživanja o tome kako se u sustavu odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj ostvaruje pravo djece na sudjelovanje. Dječje pravo na sudjelovanje definirano je u članku 12. Konvencije o pravima djeteta i odnosi se na pravo djeteta da izrazi svoje mišljenje o pitanjima koja se odnose na njega. Planirano je da se sjednica održi u drugoj polovici studenoga, a njome će se ujedno obilježiti i 15 godina rada Pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj.

U toj prilici svi članovi MMS-a bit će gosti na sjednici, a dvoje predstavnika predstavit će zajednička stajališta MMS-a o važnosti dječjega sudjelovanja, o tome što to pravo znači djeci i kako odrasli mogu pridonijeti njegovu ostvarivanju. Također će predstaviti rad MMS-a kao jednoga modela dječje participacije. Zato je drugi dan MMS-ovog sastanka u Donjoj Stubici uglavnom bio posvećen pripremi zajedničkih stajališta o dječjoj participaciji pri čemu su djeca raspravljala o tome što za njih osobno znači participacija djece općenito, kakvo je njihovo iskustvo rada u MMS-u, koji su uvjeti potrebni za aktivno sudjelovanje djece te što u ponašanju odraslih potiče djecu na sudjelovanje, odnosno, koja ponašanja odraslih ih u tome mogu “blokirati”.

Završni dio sastanka bio je posvećen razgovoru o drugim aktualnim pitanjima i temama koje su djeca inicirala na svojem e-forumu, pri čemu je najveću pažnju privukla tema o važnosti informiranja učenika i potrebi za pokretanjem odgovarajuće medijske platforme za to. Više o tome članovi MMS-a će uskoro i sami izvijestiti na web stranici pravobraniteljice dijete.hr, u rubrici MMS-ovih novosti.