Održan stručni skup Centra za žene, majke i djecu RETO u Zagrebu

Nakon stručnog skupa organiziranog u Splitu 17. i 18. svibnja 2023., Centar za žene, majke i djecu RETO, uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za suzbijanje zlouporabe droga i u Zagrebu je, u Tribinama Grada Zagreba održao dvodnevni edukativno-konzultativni skup stručnjaka i donositelja odluka na temu “Pružanje pravodobne i odgovarajuće podrške u radu sa ženama i obiteljima u slučaju kad roditelji imaju problem ovisnosti”. U Zagrebu je skup održan 31. svibnja i 1. lipnja 2023. i pratila ga je Davorka Osmak Franjić, psihologinja, savjetnica pravobraniteljice za djecu, članica radne skupine za izradu Protokola o postupanju i suradnji između zdravstvenog, socijalnog i kaznenog-represivnog sustava pri tretmanu osoba s problemom ovisnosti o drogama o kojem je bilo govora i na ovom skupu.

Tijekom trajanja skupa održana su izlaganja predstavnica Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Referentnog centra za prijevremene porode, Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, Zavoda za dualne poremećaje KBC-a Vrapče, zatim predstavnica Studijskog centra za socijalni rad Pravnog fakulteta u Zagrebu, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Hrvatskog instituta za istraživanje i edukaciju o mentalnom zdravlju, Pravnog fakulteta u Zagrebu – katedre Obiteljskog prava, a o pitanjima s kojima se suočavaju praktičari govorile su sutkinja Izvanparničnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu, odvjetnica, korisnice usluga.

Na skupu su iznijeti podaci Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) i podaci HZJZ-a u području ovisnosti, predstavljena je Strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030., prezentirana izrada Protokola o postupanju i suradnji između zdravstvenog, socijalnog i kaznenog-represivnog sustava pri tretmanu osoba s problemom ovisnosti o drogama te su predstavljena postupanja nadležnih institucija i različitih dionika u slučajevima kada roditelji djece imaju problem ovisnosti. Bilo je govora o zaštiti prava na poštovanje obiteljskog života i najboljem interesu djeteta te kako se u praksi provodi načelo razmjernosti i međuresorna suradnja u skrbi žena s problemom ovisnosti. Svoja iskustva prezentirali su i majke koje su u Reto centru uspješno završile rehabilitaciju od ovisnosti bez odvajanja od svoje djece.