Održan stručni skup „Izazovi u ostvarivanju prava djece u školi” u Osijeku

Održan stručni skup „Izazovi u ostvarivanju prava djece u školi” u Osijeku

Ured pravobraniteljice za djecu organizirao je stručni skup pod nazivom „Izazovi u ostvarivanju prava djece u školi“ 14. svibnja 2024. godine na Pravnom fakultetu u Osijeku. Stručni skup obuhvatio je teme povrede prava djece u području odgoja i obrazovanja, participacija djece u školi, izazovi u odgojno-obrazovnom uključivanju djece s teškoćama u razvoju te vršnjačko nasilje. Osim prikaza stanja prava djece i povrede dječjih prava u području odgoja i obrazovanja, sudionicima su prezentirane preporuke Pravobraniteljice za djecu, s ciljem cjelovite i pravovremene zaštite dječjih prava. Osobit naglasak stavljen je na ulozi odgojno-obrazovnih djelatnika u zaštiti prava djece.

Pozdravne riječi prisutnim sudionicima ovog stručnog skupa uputili su Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu RH,  Tunjica Petrašević, dekan Pravnog fakulteta Osijek, Sanela Mihalj, pomoćnica pročelnika – Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Osijeka te Tihomir Štefančić, savjetnik Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije.

Dekan Pravnog fakulteta u Osijeku Tunjica Petrašević zaželio je svim sudionicima plodonosan rad na stručnom skupu, istaknuvši važnost ostvarivanja dječjih prava u društvu. Zamjenica pročelnika Ureda za društvene djelatnosti Grada Osijeka Sanela Mihalj istaknula je kako Grad Osijek, kao osnivač osnovnih škola na području Grada Osijeka, nastoji u okviru svoji ovlasti djeci osigurati ugodniji boravak u školi, kontinuirano radeći na poboljšanju infrastrukture školskih objekata i osiguranju potrebnih sredstava za što kvalitetniju organizaciju mreže škola. Savjetnik Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije Tihomir Štefančić pozdravio je nazočne sudionike skupa u ime obnašatelja dužnosti župana Mate Lukića i pročelnice Mirande Glavaš Kul te poželio uspješan rad na stručnom skupu.

U svojem pozdravnom govoru pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je kako je ovaj stručni skup u Osijeku prvi od četiri takva planirana na temu obrazovanja koja će Ured pravobraniteljice za djecu održati tijekom ove godine u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Povod organiziranju ovakvog skupa su neposredni kontakti s djecom iz različitih dijelova Hrvatske koje je Ured pravobraniteljice za djecu ostvario tijekom 2023. godine, susrevši se s oko 1300 djece. Na ovim su susretima djeca izrazila želju za dijalogom, aktivnim i kvalitetnijim sudjelovanjem i izgradnjom boljih međusobnih odnosa u školi, kao i za mogućnostima izražavanja mišljenja i prostorom za slušanje. „Škola je društvo u malome, zbilja nekog društva, ali istodobno i vizija o tome kakvo bi društvo trebalo biti. Pri tome škola ima važnu ulogu u izgradnji međuljudskih odnosa. Zdravi odnosi među djecom i nastavnicima trebaju se temeljiti na međusobnom poštivanju ljudskog dostojanstva i ljudskih/dječjih prava, odnosno na konceptu „ravnopravnog dostojanstva“, dodala je.

Napomenula je i kako se, prema rezultatima istraživanja o mišljenjima i stavovima djece i mladih koje je Ured proveo u 2023. godini, veći postotak mladih u školi osjeća lošije nego prije 14 godina, a najčešće su tužni ili nesretni upravo zbog školskog neuspjeha, školskih obveza i stresa (što nije zamijećeno u prijašnjem istraživanju iz 2009. godine).

Također je naglasila kako je česta tema na ovim susretima s djecom nasilje u različitim područjima njihovog života te da prijave koje zaprima Ured upućuju na to da je vršnjačko nasilje među djecom prisutno tijekom cijelog dana, na različitim mjestima te u svim oblicima: „Važno je da svi jedinstveno pokažemo i ukažemo djeci na neprihvatljivost bilo kojeg oblika nasilja i nasilnog ponašanja, te doprinesemo kreiranju ozračja nenasilja u cjelokupnom društvu, odnosno da svi zajedno pošaljemo jasnu poruku da će se u slučajevima nasilja za isto i odgovarati.“

O povredama prava djece u području odgoja i obrazovanja govorila je Ana Babić, savjetnica pravobraniteljice za djecu, napomenuvši kako je sustavom odgoja i obrazovanja, više od ostalih sustava, obuhvaćen najveći broj djece. Uz obitelj, dijete najviše vremena provodi u školi, čime su veći odgovornost, utjecaj, mogućnosti i izazovi u zaštiti, odgoju i obrazovanju djece – od prepoznavanja znakova poteškoća, pružanja stručne pomoći do osiguravanja različitih oblika podrške. Istaknula je i kako je najveći broj prijava povreda prava djece Uredu pravobraniteljice za djecu upravo iz područja obrazovanja te je predstavila neke od uočenih problema, izazova i dvojbe s kojima se često susreću odgojno-obrazovni djelatnici, djeca i roditelji u ostvarivanju prava djece u ovom području.

U izlaganju pod nazivom „I ja želim sudjelovati – participacija djece u školi“ savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak-Franjić govorila je o pravu djeteta na sudjelovanje/participaciju,  temeljnim preduvjetima za ostvarivanje ovoga prava, kao i o tome što su o participaciji djece u školi rekli nastavnici, stručni suradnici i učenici iz 65 osnovnih i srednjih škola iz svih županija u Hrvatskoj u istraživanju koje je proveo Ured pravobraniteljice za djecu 2017. i 2018. godine pod nazivom „Participacija djece u sustavu odgoja i obrazovanja“. Također je istaknula što sve može djelovati kao poticaj za dječju participaciju te zašto je ostvarivanje ovoga prava važno u kontekstu dobre atmosfere i dobrih međuljudskih odnosa u školi.

U svom izlaganju o vršnjačkom nasilju u školama, savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović govorila je o vrsti i pojavnosti vršnjačkog nasilja u našim školama, načinima na koji se škole suočavaju s ovom pojavom te propisima i stručnim intervencijama koje su dužne primijeniti u takvim slučajevima. Naglasila je važnost međuresorne suradnje u reakciji na vršnjačko nasilje te nužnost izrade preventivne strategije koju svaka škola mora provoditi u skladu sa svojim potrebama u radu s djecom, roditeljima i učiteljima.