Održan stručni skup „Komunikacija bez šuma – djeca u fokusu”

Održan stručni skup „Komunikacija bez šuma – djeca u fokusu”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je 12. rujna 2023. sudjelovala na stručnom skupu „Komunikacija bez šuma – djeca u fokusu“, koji je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova održan na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik.“ Stručni skup je održan s ciljem razmjene informacija, iskustava i primjera dobre prakse stručnjaka iz različitih sustava koji rade s djecom i za djecu. Rasprave su održane u tri panela na kojima su sudjelovali predstavnici institucija i stručnjaci iz sustava odgoja i obrazovanja, zdravstvenog sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici akademske zajednice, udruga i savjetovališta koja predstavljaju primjere dobre prakse u lokalnom zajednicama.

U raspravama je naglašena važnost interdisciplinarne suradnje u pristupu djeci i preventivnih programa koji su ponuđeni djeci i roditeljima u školama, a istaknuti su i rizični i zaštitni čimbenici u životu djeteta, primjeri dobre prakse te načini odgovora stručnjaka i institucija na izazove s kojima su suočeni u pružanju podrške djeci i njihovim roditeljima u zaštiti i njegovanju mentalnog zdravlja djece i mladih.

Uvodnu i završnu riječ na stručnom skupu održala je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova, doc. dr. sc. Irena Petrijevčanin, koja je istaknula važnost dodatnog unaprjeđenja sustava skrbi i prevencije za zaštitu djece u našoj zemlji, proaktivnijeg djelovanja među resorima i jačanja suradnje s akademskom zajednicom i stručnjacima koji se bave zaštitom mentalnog zdravlja djece.

Pravobraniteljica za djecu istaknula je kako je briga o mentalnom zdravlju, kao dijelu psiho-fizičkog razvoja djeteta, upravo briga svih odraslih. Naglasila je kako odrasli trebaju biti podrška djeci u odrastanju u svakom smislu pa i u prevladavanju pojedinih teškoća. Upozorila je na sve veći broj djece koja pokazuju poteškoće u mentalnom funkcioniranju: od anksioznosti, poremećaja koncentracije, poremećaja pažnje i sl., o čemu se treba voditi više računa i više o tome govoriti. Pravobraniteljica za djecu u svojem radu kontinuirano ukazuje na potrebu zapošljavanja dovoljnog broja stručnjaka na svim razinama i sustavima koji će odgovoriti na potrebe djece i njihovih roditeljima i pružiti im pravodobnu stručnu pomoć i podršku.

Stručni skup pratila je Davorka Osmak Franjić, prof. psihologije, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Informacija o stručnom skupu dostupna je i na: https://policija.gov.hr/vijesti/na-policijskoj-akademiji-prvi-hrvatski-redarstvenik-odrzan-strucni-skup-komunikacija-bez-suma-djeca-u-fokusu/7402