Održan stručni skup o pružanju pravodobne i odgovarajuće podrške u radu sa ženama i obiteljima u slučaju kad roditelji imaju problem ovisnosti

Održan stručni skup o pružanju pravodobne i odgovarajuće podrške u radu sa ženama i obiteljima u slučaju kad roditelji imaju problem ovisnosti

U Splitu je 17. i 18. svibnja 2023. održan edukativno-konzultativni skup “Pružanje pravodobne i odgovarajuće podrške u radu sa ženama i obiteljima u slučaju kad roditelji imaju problem ovisnosti” u organizaciji Centra za žene, majke i djecu RETO, uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Službe za suzbijanje zlouporabe droga.

Tijekom trajanja skupa održana su izlaganja predstavnika Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za socijalni rad, sudstva, odvjetnika obiteljskog prava, Pravnog fakulteta u Zagrebu-katedre Obiteljskog prava te Studijskog centra socijalnog rada u Zagrebu, Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, Klinike za psihijatriju Vrapče, Hrvatskog instituta za istraživanje mentalnog zdravlja te predstavnika organizacija koje imaju primjere dobre prakse iz Norveške i Hrvatske.

Na skupu su iznijeti su podaci Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) i podaci HZJZ-a u području ovisnosti. Također je predstavljena Strategija djelovanja na području ovisnosti za razdoblje do 2030. godine te je prezentiran način izrade Protokola o postupanju i suradnji između zdravstvenog, socijalnog i kaznenog-represivnog sustava pri tretmanu osoba s problemom ovisnosti o drogama kao što su i predstavljena postupanja nadležnih institucija i različitih dionika u slučajevima kada roditelji djece imaju problem ovisnosti.

Drugoga dana skupa razgovaralo se o zaštiti prava na poštovanje obiteljskog života te najboljem interesu djeteta te kako se u praksi provodi načelo razmjernosti i međuresorna suradnja u skrbi žena s problemom ovisnosti. Kroz različita izlaganja mogli su se čuti primjeri dobre, ali i loše prakse međuresorne suradnje. Svoja iskustva prezentirali su i roditelji koji su u RETO centru uspješno završili rehabilitaciju od ovisnosti bez odvajanja od svoje djece, a izlaganju se pridružilo i dvoje, sada već odraslih osoba, koje su, kao djeca,  sa svojim majkama živjeli u RETO centru.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.