Održana dodjela priznanja “Zvone”

Održana dodjela priznanja “Zvone”

U Zagrebu je 26. travnja 2024. godine održana dodjela priznanja „Zvone“, koje se dodjeljuje odgajateljima u sustavu alternativne skrbi za djecu u znak zahvalnosti, prepoznavanja i vrednovanja njihovog osobitog doprinosa životima djece i mladih s iskustvom života u alternativnoj skrbi. Navedeno Priznanje nosi ime odgajatelja pok. Zvonimira Tonšetića, koji je kao socijalni pedagog radio u Centru za pružanje usluga u zajednici “Vladimir Nazor” u Karlovcu.

Ured pravobranitelja za djecu i ove je godine bio pokrovitelj Priznanja. U pozdravnom govoru prisutnima se obratila savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović, koja je istaknula važnost odgajatelja u životu djece koja su im povjerena na skrb. Posebno je naglasila važnost da ulogu zamjenskih roditelja obavljaju profesionalno, uz puno empatije i uvažavanja različitosti kod djece, jer su oni ti koji kreiraju sigurno okruženje za njihov zdrav i siguran rast i razvoj.

Koliko je značajna uloga odgajatelja te kako svojim postupcima utječu na život djece najbolje govori citat iz jedne nominacije: „Svaku moju pogrešku uspije riješiti sa mnom na lijep i smiren način. Baš si da truda oko toga. Ona daje super savjete i to mi se kod nje posebno sviđa. Njezino mišljenje meni je jako važno, ali to joj teško priznajem. Izdvaja vrijeme za mene, koliko god imala posla s nečim drugim. Pomogla mi je promijeniti moje ponašanje na bolje, ojačala me je da vjerujem u sebe, da ne odustajem od ničega što volim i do čega mi je stalo, koliko god ja mislila da je to teško. Kada sam pala, ona me je ponovno digla. Za to joj zahvaljujem.“