Održana konferencija “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo 2.0”

Održana konferencija “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo 2.0”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 29. studenoga 2019. na konferenciji “Odgovorni poslodavci za odgovorno roditeljstvo 2.0”, koju su organizirali Institut za istraživanje i edukaciju Zaposlena mama, MAMFORCE i Jutarnji list, u prostoru Hrvatske udruge poslodavaca, koja je ujedno bila i suorganizator konferencije.

Na konferenciji je predstavljena nova europska Direktiva o ravnoteži privatnog i poslovnog života koja spaja brojne ekonomske i socijalne povlastice za zaposlene, djecu, obitelji, te obveze za poslodavce i državu, koju je potrebno implementirati u nacionalno zakonodavstvo do kolovoza 2022.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović dao je pregled dosad poduzetih aktivnosti vezano za provedbu Direktive te upoznao sudionike s pripremama Vlade za njezinu provedbu.

Na konferenciji je predstavljen primjer dobre prakse Nizozemske – Bolje politike za bolji život, vezano za uspostavljanje ravnoteže između privatnog i poslovnog života, odnosno za prilagodbu EU Direktivi kroz različite državne mjere i zakonodavne akte (npr. prijedlog Zakona o roditeljskom i očinskom dopustu).

U panel raspravi “Eko sustav ravnoteže života i posla” razgovaralo se o mogućnostima daljnjeg razvoja podrške javnog sustava kako bi poslodavci mogli ponuditi podršku privatnom životu zaposlenih.