Održana konferencija “Sigurnost u odgoju i obrazovanju”

Održana konferencija “Sigurnost u odgoju i obrazovanju”

U organizaciji časopisa “Zaštita” i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, 25. rujna 2019. u hotelu Westin Zagreb održana je konferencija “Sigurnost u odgoju i obrazovanju”. Konferencija je pružila sveobuhvatni pregled sigurnosti u školama: zaštite sigurnosti djece, od uloge odgojno-obrazovnih ustanova, uloge lokalne zajednice i policije u sigurnosti odgojno-obrazovnih ustanova, provođenja preventivnih programa, uvođenja tjelesne i tehničke zaštite u škole i vrtiće, sigurnosti u prometu, do zaštite djece i odraslih od nasilja.

Konferencija je bila namijenjena prosvjetnim djelatnicima, strukovnim udrugama, relevantnim institucijama, svim tvrtkama koje se bave tjelesnom i tehničkom zaštitom, kao i svima koji su na bilo koji način uključeni u organiziranje sigurnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama. Okupila je oko 90 sudionika, a cilj joj je bio podizanje svijesti odgojno-obrazovne zajednice i relevantnih institucija i udruga o važnosti i načelima organiziranja sustava sigurnosti u vrtićima, školama i učeničkim domovima te veleučilištima i sveučilištima.

Na konferenciji su, kao predavači, sudjelovali predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a,  Ministarstva znanosti i obrazovanja, Udruge srednjoškolskih ravnatelja, Udruge učeničkih domova, Policijske uprave zagrebačke, Gradskog ureda za obrazovanje, Ureda pravobraniteljice za djecu, Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, Centra za kvalitetu i sigurnost, OŠ Manuš iz Splita, stručne suradnice OŠ Nikole Tesle i OŠ Prečko iz Zagreba, odgojiteljice DV Prečko iz Zagreba,  predstavnici Klemm Sigurnosti i Buco sporta.

Ester Radmilo, savjetnica pravobraniteljice za djecu održala je izlaganje pod nazivom “Sigurnost djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, pogled iz Ureda pravobranitelja za djecu”  istaknuvši  kako djeca još uvijek nemaju jednak  pristup odgoju i obrazovanju koji bi im zajamčio sigurnost, kako to nalaže Konvencija o pravima djeteta, bilo da je riječ o  primjerenim prostornim uvjetima vrtića i škola, postojanju i organizaciji prijevoza, sigurnim igralištima ili provedbi preventivnih programa i ostvarenoj dobroj suradnji s lokalnom zajednicom.

Unatoč usvojenim državnim pedagoškim standardima u predškolskom, osnovnoškolskom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, strategijama, protokolima, pravilima i programima, njihovom provedbom ne možemo niti smijemo biti zadovoljni, istaknula je. (Foto: http://hius.hr/konferencije/sigurnost-u-odgoju-i-obrazovanju/)