Okrugli stol i edukativni program za sigurnost djece u prometu

Okrugli stol i edukativni program za sigurnost djece u prometu

S ciljem podizanja svijesti o važnosti poštivanja prometnih propisa i osvještavanja najmlađih sudionika u prometu o potencijalnim opasnostima, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te s drugim partnerima, u petak 9. rujna 2016. godine, ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta organiziralo je preventivnu aktivnost u sklopu akcije “Poštujte naše znakove”.

Edukativno-preventivni program obuhvaćao je razne edukativne postave i radionice na temu sigurnog sudjelovanja prvašića u prometu. Organiziran je tematski glazbeno-scenski nastup balerina i glumaca HNK zagreb, dječjeg zbora OŠ Izidora Kršnjavoga iz Zagreba, glumaca kazališta “Smješko”, Croatia filma i Zagrebačkih mažoretkinja.

Učenici su sudjelovali u interaktivnim radionicama pod nazivom: “Policajac – prijatelj pomagač”, “Biciklirajmo zajedno”, “Poštujem prometni znak – ja sam đak prvak”, kao i u mobilnim poligonima “Vidi i klikni”, “Sigurno u prometu”, a organizirana je i forenzična radionica Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić” i Policijske uprave međimurske.Aktivnosti su među ostalima podržali i pridružili im se, glavni ravnatelj policije Zvonimir Vnučec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec te mnogi uzvanici, među kojima je bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Prethodnog dana, 8. rujna, u foajeu zagrebačkog HNK-a održan je okrugli stol o važnosti zaštite djece i ulaganja zajedničkih napora u sprečavanju ugrožavanja njihovih života u prometu, koji su organizirali MUP i HNK u suradnji s drugim partnerima. Okrugli stol, namijenjen studentima, stručnjacima, znanstvenicima i umjetnicima, organiziran je u skladu sa zajednički pripremljenim aktivnostima s Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Govornici na skupu bili su pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, predstavnik Zavoda za cestovni promet Fakulteta prometnih znanosti Rajko Horvat, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Josip Mataija i drugi. (Vijest i foto:www.mup.hr)