Okrugli stol “Imovno stanje kao prepreka u pristupu pravosuđu”

U organizaciji Ureda pučke pravobraniteljice, na Pravnom fakultetu u Splitu 13. prosinca 2018. održan je Okrugli stol “Imovno stanje kao prepreka u pristupu pravosuđu – problemi besplatne pravne pomoći”.

Uz pozdravni govor dekana Pravnog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. sc. Mirka Klarića te  uvodnu riječ pučke pravobraniteljice Lore Vidović, o problematici pristupa besplatnoj pravnoj pomoći govorili su voditeljica Odjela za sustav besplatne pravne pomoći Ministarstva pravosuđa Jasminka Bertović, voditeljica programa “Ljudska prava i pravosuđe” i programska direktorica Kuće ljudskih prava Tea Dabić, predsjednica Udruge MoSt Đordana Barbarić te predsjednica udruge “Bijeli krug” Livija Plančić. Skupom je moderirao voditelj Pravne klinike Pravnog fakulteta u Splitu doc. dr. sc. Ratko Brnabić.

Kroz izlaganja i u daljnjoj diskusiji razgovaralo se o tome kako, unatoč dobrom normativnom uređenju, i dalje u praksi postoji niz poteškoća koje otežavaju pristup građana sustavu besplatne pravne pomoći ili koji utječu na njezinu kvalitetu. Ukazano je na niz poteškoća vezanih uz financiranje i rad udruga koje pružaju primarnu pravnu pomoć, a posebno je istaknuta potreba dodatnih edukacija službenika u uredima državne uprave koji rade na poslovima besplatne pravne pomoći, što je i jedna od dosadašnjih preporuka pučke pravobraniteljice.

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici institucija i udruga civilnog društva, među kojima i ovlašteni pružatelji primarne pravne pomoći koji su dali svoj doprinos raspravi.  Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.