Okrugli stol o nasilju u osnovnim školama

Okrugli stol o nasilju u osnovnim školama
sanjap4050003Na Odjelu za sociologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu 15. travnja 2009. održan je okrugli stol “Dominantni faktori socijalizacije koji utječu na nasilje u osnovnim školama”. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović na skupu je održala izlaganje  “Pravo djeteta na zaštitu od nasilja”.

Okrugli stol je organizirala udruga studenata sociologije “Anomija”, u suradnji s udrugom “Mali korak”, a pratili su ga uglavnom studenti. Premda su organizatori naveli kako su poslali poziv svim osnovnim školama u Zagrebu, niti jedna škola nije se odazvala.

Uvodno izlaganje o nasilju s prikazom najznačajnijih socioloških teorija i definicija održali su studenti sociologije i članovi “Anomije” Filip Čiček i Jelena Rebić. Izlaganje o teoriji sukoba održala je Karmen Ratković iz udruge “Mali korak”, a prof. dr. sc. Dejana Bouillet s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu govorila je o socijalnim aspektima nasilja u školama kroz prizmu socijalne pedagogije. Nakon izlaganja Sanje Vladović iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu, o pravu djeteta na zaštitu od nasilja,  uslijedila je živa rasprava o aktualnoj temi nasilja među djecom i pravima djece.