Okrugli stol o prijedlogu Zakona o dadiljama

Okrugli stol o prijedlogu Zakona o dadiljama

 nacrt prijedloga zakona o dadiljama span4U Ministarstvu socijalne politike i mladih 16. listopada 2012. održan je Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o dadiljama, kao dio javne rasprave o prijedlogu zakona. Na skup su pozvani predstavnici državnih tijela i institucija koje se bave problematikom skrbi o djeci, predstavnici jedinica lokalne samouprave, obiteljskih centara te predstavnici udruga dadilja, roditelja i odgajatelja. Nazočni predstavnici udruga i lokalne zajednice poduprli su Nacrt prijedloga Zakona, koji će napokon regulirati dosad neuređeno područje izvaninstitucijske skrbi o djeci predškolske dobi.

Uvodnu riječ na okruglom stolu održala je potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić te izvijestila o osnovnim pitanjima koja se uređuju zakonom, kao i o aktivnostima ministarstva u nastojanju da regulira djelatnost dadilja. Ujedno je pozvala sudionike skupa da iznesu svoja mišljenja, primjedbe i prijedloge za poboljšanje zakonskog prijedloga. Potpredsjednica Vlade RH najavila je da je planirano stupanje na snagu Zakona o dadiljama početkom siječnja 2013. godine. Nacrt prijedloga Zakona o dadiljama predstavila je načelnica sektora za djecu i potporu obitelji u Ministarstvu socijalne politike i mladih Dubravka Marušić. Na skupu je bila i pomoćnica ministrice za socijalnu politiku i podršku obitelji Jasna Ćurković Kelava.

Na okruglom stolu raspravljalo se o mogućim organizacijskim i pravnim oblicima obavljanja poslova dadilja, registru dadilja koji bi vodili obiteljski centri, stručnom nadzoru nad dadiljama i superviziji dadilja od strane obiteljskih centara, o načinu organiziranja obavljanja poslova dadilje u kontekstu primjene propisa radnog prava, o eventualnim mogućnostima stažiranja u okviru obavljanja djelatnosti dadilja, o isplativosti zanimanja dadilje u budućem reguliranom sustavu i o potrebi olakšavanja roditeljima skrbi o djeci na ovaj način, o subvencioniranju djelatnosti dadilja od strane jedinica lokalne samouprave te o drugim pitanjima u cilju poboljšanja Nacrta prijedloga Zakona o dadiljama. (Foto:www.mspm.hr)