Okrugli stol “Inkluzija iz perspektive roditelja i stručnjaka”.

Okrugli stol “Inkluzija iz perspektive roditelja i stručnjaka”.

 

 

 

TUR DownU organizaciji Pučkog otvorenog učilišta “Korak po korak”, Koordinacije udruga za djecu i Open Society Foundations, 26. travnja 2013. u Zagrebu održan je okrugli stol “Inkluzija iz perspektive roditelja i stručnjaka”. Sudionici okruglog stola bili su predstavnici nevladinih udruga, roditelji djece s teškoćama u razvoju, stručnjaci, predstavnici akademske zajednice, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i drugi. Među njima je bila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, koja je uvodno pozdravila skup.

 

Namjera skupa bila je otvoriti dijalog između roditelja djece s teškoćama u razvoju i stručnjaka, a prezentirani su i rezultati i preporuke istraživanja “Uloga roditelja u socijalnom uključivanju djece s teškoćama u razvoju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, čiji rezultati su poslužili kao podloga za razgovor. Rezultate istraživanja predstavila je dr. sc. Majda Halilović.  Preporuke iz istraživanja odnose se na područje zdravstvenog sustava, socijalne skrbi, obrazovanja, legislative i uloge roditeljskih udruga i civilnog društva.

O timskoj dijagnostici razvojnih teškoća govorila je prof. dr. sc. Vlatka Mejaški Bošnjak, o ranoj intervenciji prof. dr. sc. Marta LJubešić, a o inkluzivnom obrazovanju prof. dr. sc. Ljiljana Igrić.